2 yaş sendromu diğer bir adıyla terrible two veya erken ergenlik; 1,5 yaş-3 yaş arasını kapsayan bir dönemdir. Tabi ki sadece yazılı olarak ifade edilen masum bir dönem değildir erken ergenlik dönemi. Bu dönem çocukların kendilerini ifade etmeye başladıkları, artık bebeklikten çıkıp çocuk olduklarını ebeveynlerine ispat etmeye çalıştıkları oldukça zorlu geçen bir süreçtir.
Bu süreçte; çocuklar artık isteklerini elleriyle gösterme eyleminden çıkma ile tam sözel olarak ifade edememe hali arasında sıkışıp kaldıkları için çeşitli zorluklar olmaktadır. Erken ergenliği zorlu kılan da bu sıkışıp kalma hali ve bu halin yan etkisi olarak yaşanan bazı ruhsal durumlardır.
Bu Yazıda Neler Var
Erken Ergenlik Döneminin Belirgin Özellikleri Nelerdir?
Bu dönemde çocukta yaşanan çoğu değişiklik göze çarpmaktadır. Bu değişiklik nedeniyle ebeveynlerin ne oluyor benim çocuğuma tedirginliğine kapılmaları normaldir. Peki nedir bu 2 yaş sendromu döneminin özellikleri diye bakacak olursak; çocuğun anne babaya dediğini yaptırmak için diretme, aralıksız uzun süren ağlamalar, anne babaya karşı söz geçiremeyince tekme atma vurma gibi hareketler içinde olma, bağırmalar, uzun süren krizler.
Ama bu dönemin en belirgin özelliği hiç şüphesiz çocuktaki ben yaparım tavırlarıdır; ben yürüyebilirim, ben yiyebilirim, ben koşabilirim, ben yaparım gibi.
2 Yaş Sendromu İle Başa Çıkma
Öncelikle her şeyin geçici olduğunu bilmekte fayda var. Bu dönem ailelere hiç bitmeyecek bir durummuş gibi gelse de aslında çocuğun gelişim sürecinin sadece bir parçasıdır. En nihayetinde bitecek bir durumdur. Yaş aralığının 1,5 yaş-3 yaş gibi geniş bir yelpaze olarak belirlenmesi de aslında durumun geçici olduğunu göstermektedir.
Ailelere düşen en büyük görev ve aslında altın kural olan şey sakin kalmaya çalışmaktır. Çünkü bu dönem de aile bireylerinin tavırları çocuğun ileri yaşlarındaki tavır ve davranışlarında etkili olacaktır. Bir nevi ne ekersen onu biçersin mevzusu denilebilir. Tabi ki tek başına sakin kalmak yeterli değildir.
Çocuğunun ne anlattığını ne istediğini bilmek, çocuğunun yapılamayacak istekleri karşısında alternatif çözümler bulmak, çocukla inatlaşmamak, yeri geldiğinde çocuğun isteklerini kabul edip ona istediğini vermek, onun bir birey olduğunu ona hissettirmek, sakince çocuğun gözlerine bakarak çocukla konuşmak gibi bazı çözüm odaklı davranışlar ebeveynlerin üzerine düşen görevlere örnek verilebilir.
2 Yaş Sendromu Uyku Sorunu
iki yaş sendromu içerisinde çocuklar diğer konularda olduğu gibi uyku konusunda da ayak direyebilirler. Çocuğun Gündüz ve gece uykularında aileler değişim olduğunu gözlemleyebilirler. Bu çok normal bir durumdur. Peki ne yapmak lazım? Öncelikle altın kural olan sakin kalma konusunu aklımıza getirmeliyiz. Çocukla inatlaşmamalı ve onu uyutmak için farklı yollar denemeliyiz.
Örneğin gündüz uyumak istemeyen çocuk için inatlaşmak yerine ya da ona dikte edici cümleler yerine ya da uyumasını bir koşula bağlamak yerine; çocuğun yanına yatıp beraber uyumayı deneyebilir ebeveynler, bebek arabasıyla ufak bir gezinti yapılabilir, saçını okşayıp sevip sakinleştirilebilir, belki biraz ayakta ya da kollara alınarak sallanabilir.
Kısacası 2 yaş sendromu döneminde çocuğun bir uyku alışkanlığı varsa değişebilir. Bütün yapılanlara rağmen uyumayan çocuk illaki olacaktır. Bu durumda da en azından sakin bir ortamda ebeveynle çocuk yan yana yatıp en azından çocuğun dinlenmesi sağlanmalıdır. Çünkü dinlenmemiş bir beden beraberinde geç yatmaları, erken uyanmaları getirir.
2 Yaş Sendromu Döneminde Yemek Yememe Sorunsalı
2 yaş sendromu yemek yememe sorunu tüm anne ve babaların canını sıkan bir dönemdir. Bu dönem özgürlüğü ilan etme, itiraz dönemi olduğuna göre bu itirazlar yemek konusunda da karşımıza çıkıyor. Önceleri belki her şeyi isteyerek iştahla yiyen, yemek masalarından sorunsuz kalkan, öğün atlamadan geçen çocuk; erken ergenlik dönemiyle beraber yemek seçmeye, istemediği yemeği yememeye başlar.
Anneler bu durumda çocuklarının yemek yemedikleri için halsiz düşeceğini düşünebilirler. Fakat zaten bu dönemde çocuk kendisi yemek isteyeceği için aç kalma gibi bir durum söz konusu olmaz. Doyduklarını fark edince zaten bırakacaklardır yemek yemeyi.
2 yaş dönemindeki çocuğun zaten itirazı yemeyi annenin yediriyor olmasınadır. Kendi bireyselliğini kabul ettirme, özgürlüğünü ilan etme çabası yemek yeme durumunda da karşımıza çıkması normal karşılanmalıdır. Annenin üzerine düşen ise; yemek yedireceği zaman çocuğu yemek istemiyorsa zorlamamalı, kendisi yemek istiyorsa buna izin vermek olmalıdır.
2 Yaş Sendromu Korku
Çocuklarda yaşanan bu 2 yaş sendromu korku yaratacak bir dönem ortaya çıkarabilir. Gece sıçrayarak uyanma, karanlıktan korkma, nesneleri hayal gücünde yarattıkları bir şeye benzetme nedeniyle korkma gibi belli başlı örnekler olarak verilebilir. Ama bu korkuların geçici olduğunu bilmekte fayda vardır.
Aileler yine sakinliğini koruyarak çocuklarını karşılarına alıp konuşabilir durumu çocuklarına açıklayabilirler. Ayrıca 2 yaş sendromu uyku sorunu ile birlikte korkuya bağlı 2 yaş sendromu gece ağlama krizleri de gözlemlenebilmektedir.
Bu korku her çocukta illaki olacak olmazsa olmaz bir durum değildir. Fakat çocuğun yaşadığı bu korku iki yaş sendromu döneminin kapsamış olduğu 1,5 yaş-3 yaş arası dönemi geçtiği takdirde yani 3 yaş sonrasında da devam eden bir korku durumu gözlendiğinde aileler bir uzmandan yardım alabilirler.
Erken Ergenlik Dönemi İçin Psikologların Görüşü
Toplumda bu döneme 2 yaş sendromu denildiği zaman sendrom kelimesinden dolayı bu dönem bir hastalıkmış gibi algılanabiliyor. Fakat uzmanlar bu döneme hastalık olarak bakmıyor. Psikologlara gör bu dönem bir hastalık değildir. Aksine bu dönem çocuklar için bir geçiş dönemidir. Bu durumda çocuğunuz ile anne mi arkadaş mı olmalısınız bunu iyi ayarlamalısınız.
Çünkü erken ergenlik dönemi bebeklikten çıkış çocukluğa atılan ilk adımdır. 2 yaş sendromu psikolog yorumları dikkate alındığı zaman bebekler için som derece önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak dikkat çekiyor.
2 Yaş Sendromu Hakkında Tüm Merak Edilenler
Çocuklarımızın bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi olarak da bilinen 2 yaş sendromu bazı çocuklar ile ebeveynleri açısından oldukça zorlayıcı olabilmektedir. 2 Yaş sendromu hakkında hazırladığımız bu yazımıza merak edilen soruların yanıtlarını vererek devam etmek istiyoruz.
2 yaş sendromu nedir?
Bebeklik döneminden çıkan çocukların kendilerinin de birer birey olmaya çalıştıklarını belli ettiği dönemdir. 18 ay ile 36 ay arasını kapsayan bu süreç ebeveynler için yorucu ve zor bir süreç olmaktadır.
2 yaş sendromu belirtileri nelerdir?
• Hırçın ve öfkeli tavırlar sergilemek,
• Elindekileri sürekli fırlatması,
• Hiçbir şeyi kabul etmeyerek kendi istediğini ısrarla yaptırmaya çalışmak,
• Yeme içme problemlerinin görülmesi, iştahsızlık,
• Tuvalete çıkma ile ilgili problemler,
• Birçok şeyi kendi yapmak istemesi,
• Uyku düzeninin bozulması,
• Aşırı hareketli olmak,
• Söylenen her şeyin tersini yapmak, söz dinlememek,
• Sık sık ağlama ve eşyalara zarar vermeye çalışma,
• Huysuz ve huzursuz olmak,
• Çabuk sinirlenmek gibi belirtiler görülmektedir.
2 yaş sendromu ne kadar sürer?
Bebeklikten çocukluğa geçiş yaşandığı bu dönem 1,5 yaştan başlayarak ortalama 4 yaşa kadar devam etmektedir.
2 yaşındaki bir çocuğa nasıl davranılmalı?
Anne ve babalar 2 yaş sendromu ile başa çıkma için bazı önerileri dikkate alarak ona göre davranış sergilemeleri gerekmektedir.
• Zorlu bir süreç geçiren çocukla inatlaşmamak gerekmektedir. Bu durum çocuğun daha farklı tepki vermesine neden olabilecektir. Çocuğun suyuna giderek ona yaklaşmaya çalışmak olumlu sonuç almayı sağlayacaktır.
• Çocuğu bu dönemde çok fazla evde tutmak yerine dışarı çıkartarak enerjisini atmaya çalışmak daha doğru olacaktır.
• Çocuğa çok fazla olumsuz tepkiler vermek çocuğun daha fazla hırslanmasına sebebiyet verebilecektir. Yapma, dokunma gibi sözlerin yerine çocuğa daha sıcak gelecek cümleler kurulmalıdır.
• Yemek yemek istemeyen ve bu konuda ısrarcı davranan çocukları zorlamamak, peki daha sonra yiyelim o zaman gibi sözlerle sakince konuşmak bu süreçte oldukça etkili olacaktır.
• Çocuğun özgüven sahibi olabilmesi ve birtakım şeyleri kendinin de yapabileceğinin farkına varabilmesi için çocuğun yemeğini kendisinin yemesine izin verilmelidir. Bunun yanında çocuğun kendi üzerini kendi çıkarmasına müsaade etmek gibi durumlar çocuktaki davranışların istenildiği gibi görülmesini sağlayacaktır.
• Çocuğun sinirlendiği anda sözünü kesmek ve susturmak yerine kendisini ifade etmesine fırsat verilmelidir. Bu durum ayrıca çocuğun sözcük dağarcığının gelişmesi için olumlu bir geri dönüş olacaktır.
• Çocuk bu dönemde bazı konularda sınırları zorlasa da sınırların kontrolü ebeveynlerde olmalıdır. Çocuk neyi, nerede, ne kadar yapabileceğini bilmelidir.
2 yaş sendromu nedenleri nelerdir?
2 yaş sendromu bebeklikten çocukluğa geçişte her çocukta görülen normal davranışlardır. Bu süreçte çevreyi ve olanları yeni keşfetmeye başlayan çocuk bazı becerilerin henüz gelişmemiş olması sebebiyle kendini ifade etmede zorlanacaktır.
Dış çevreden bağımsız tamamen serbest hareket etmek isteyen çocuklar kendilerini ifade edemediklerinde bu durum hayal kırıklığı yaşamalarına neden olacaktır. Kendilerini ve isteklerini belli etmek adına daha öfkeli ve hırçın bir yapı sergileyerek farklı tepkilerde gösterebileceklerdir.
2 yaş sendromu için ne zaman yardım alınmalı?
Çocukların gelişmeye başladıkları süreçte verdiği tepkiler gayet normal ve olası tepkilerdir. Bunun yanında çocuğun olması gerekenden farklı ve fazla tepki göstermesi durumunda tıbbi yardım alınmak gerekebilir. Buna göre;
• Çocuğun sürekli olarak kendisine ya da çevresine zarar vermeye çalışması durumunda,
• Sürekli içine kapalı bir ruh hali içinde olması durumunda,
• Agresif ve sinirli tutumunu sürekli sürdürmesi durumunda,
• Göz teması kurmaktan çekindiği durumlarda, çocuğu doktora götürerek sergilediği davranışlarla ilgili tavsiye alınabilmektedir.
Bunun yanında bazı durumlar çocuklardaki 2 yaş sendromu için tetikleyici olabilmektedir.
• Annenin hamilelik süresi boyunca fazla miktarda alkol tüketmesi,
• Yapı gereği çocuğun uyumsuz bir mizaca sahip olması,
• Küçük yaşlarda gördüğü şiddet bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olabilmektedir.
2 yaş sendromu ve davranış bozukluğu nasıl ayırt edilir?
• Öfke nöbetlerinin sık sık ve sürekli olduğu durumlarda,
• Çocuğun öfke nöbeti esnasında kendine zarar verdiği durumlarda,
• Öfke nöbeti esnasında çocuğun kendine hakim olamadığı durumlarda davranış bozukluğunun meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Iki yaş sendromu iki yaşındaki kişilerde kız erkek farketmeksizin görülebilecek bir durumdur herkeste görülmez tabi ki
Bu iki yas sendromu cok degisik bir durum yapabildiginiz tek sey peki evladim demek ergenlik bile bu kadar zor degil 🙂