1. Ana Sayfa
  2. Spor

CrossFit Sporu Nedir ve Kimler CrossFit Sporu Yapabilir?

CrossFit Sporu Nedir ve Kimler CrossFit Sporu Yapabilir?
CrossFit Sporu nedir
2

Bu Yazıda Neler Var

CrossFit sporu nedir?

CrossFit sporu içinde temel jimnastik hareketleri, kondisyonel egzersizler ve olimpik halter hareketlerini barındıran bir antrenman metodudur. CrossFit antrenmanları yüksek yoğunluklu ve sürekli değişken antrenman stillerinden oluşur. Antrenmanlarda genellikle vücut ağırlığına yönelik barfiks, şınav, squat gibi hareketler olduğu gibi halter, dambıl, ketlle bell gibi serbest ağırlık ekipmanları da kullanılabilir.

CrossFit sporu, 2000 yılında Amerika’da Greg Glassman tarafından geliştirilmiş, öncelikli olarak polis ve itfaiyecilerin antrenmanlarında uygulanmaya başlamıştır. 2007 yılında yapılan ilk “CroosFit Games” etkinliği ile adını duyurmaya başlamış ve 10 yıl içinde büyük bir atak gerçekleştirerek spor dalları arasında kendine önemli bir yer edinmiştir.

Antrenmanlarda bulunan temel jimnastik ve olimpik halter hareketleri sayesinde vücudun spesifik bir bölgesi değil, vücuttaki birden çok eklem ve kas kullanılarak tüm vücut dengeli çalıştırılmaktadır. Ayrıca antrenmanlarda serbest ağırlık kullanılıyor olması da denge kazanımı için büyük bir avantaj sağlamaktadır. CrossFit antrenmanları genellikle gruplar halinde yapılır ve bir antrenman yaklaşık 15-20 dakika arasında tamamlanır. Belirlenen hareketlerin tamamlanmasında süre faktörü işin içinde olduğu için rekabet duygusunu yaşatıp gelişiminizi analitik verilerle takip edebilmenize olanak sağlayacaktır. Buna ek olarak CrossFit sporuna arkadaşlarla yapılan sosyal bir aktivite olarak da bakılabilir.

Neden CrossFit?

İlk olarak CrossFit sporu antrenmanı herhangi bir spor geçmişi veya deneyimi olmayan birine de uyarlanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Gidilen CrossFit salonundaki antrenörler kişinin durumuna göre her seviyeye uyarlanabilecek antrenmanlarla insanları öncelikle bu spora alıştırıyorlar.

Bununla birlikte tek başına değil, ekip olarak yapılan antrenmanlarda insanların birbirine verdikleri destek de sizin daha çabuk adapte olmanızı sağlıyor. Bu durumun motivasyon arttırıcı etkisi olması da cabası.

CrossFit sporunun diğer çekici özelliği de içinde dayanıklılık, kardiyovasküler, patlayıcı kuvvet ve hız antrenmanlarını içerdiği için vücudunuzdaki değişimin hızlı olması. Bu sayede hem kondisyonunu arttırıp forma girmek isteyenlerin hem de vücut geliştirme meraklılarının tercih ettiği bir spor dalı.

CrossFit Sporu Nedir ve Kimler CrossFit Sporu Yapabilir? |Spor

CrossFit sporunu kimler nasıl yapabilir?

CrossFit sporu 7’den 70’e fiziki yeterliliği olan herkes için uygundur. Ciddi bir sakatlığı olmayan herkes yaş ve cinsiyet fark etmeksizin CrossFit sporunu yapabilir. İlk olarak kapasitenize göre belirlenen antrenman programlarınız vücudunuzun sınırlarını zorlayacak şekilde arttırılarak devam ettirilir. Antrenmanlarda kaldıracağınız ağırlık değişse de yapacağınız hareketler hemen hemen aynı olacaktır.

CrossFit sporu özellikle serbest ağırlık ve ekiple birlikte yapıldığı için klasik spor salonlarından ve ağırlık aletlerinden sıkılan kişiler için çok idealdir. Eğitmeninizin gözetiminde size göre belirlenmiş ağırlıklarla yapacağınız antrenmanlar sayesinde daha fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Burada şunu belirtmek gerekir ki insanlar CrossFit’e başlamadan önce sosyal medyadan izledikleri videolar nedeniyle bu spordan çekinmelerine hiç gerek yoktur. O mecralarda gösterilen videoların çoğu üst düzey atletlerin antrenman videolarıdır ve kimse sizi başlangıçta o ağırlıkların altına girmeye zorlamaz.

Sakatlanma konusuna gelince ise hiçbir spor dalı için kesinlikle sakatlanma riski yoktur demek doğru olmaz. Yaptığınız spor ne olursa olsun, ağırlık kaldırılan antrenmanlarda önce ağırlık kaldırma tekniklerini öğrenmiş olmanız gerekir. Burada CrossFit’in avantajı eğitmenler eşliğinde ve gözetiminde yapıldığı için antrenmanların güvenli ve bilinçli bir şekilde tamamlanıyor olması. CrossFit antrenmanları öncesinde kişiler egolarını bir kenara bırakmalı ve tek rakibinin yine kendisi olduğunu unutmamaları gerekmektedir.

Yorum Yap

Yorumlar (2)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir