1. Ana Sayfa
  2. Güzellik Cilt Bakımı

Doğum Lekesi Neden Olur? Şehir Efsanelerini Aratmayacak 17 Muhteşem Yorum

Doğum Lekesi Neden Olur? Şehir Efsanelerini Aratmayacak 17 Muhteşem Yorum
0

Doğum lekesi ile ilgili şehir efsanelerine taş çıkarmayacak derecede öyle yorumlar var ki şaşırıyor insan. Halk arasında ağızdan ağıza yayılarak uzun yıllardan beri söylenen ve doğru kabul edilen şehir efsaneleri birden fazla konuda karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla insanların anlam veremediği doğal durumlardan bir tanesi olan doğum lekeleri ile ilgili şehir efsaneleri de vardır.

Bu şehir efsaneleri, bölgeden bölgeye ve şehirden şehre göre bazı küçük değişiklikler ile ortaya çıkabildiği gibi, bu konuda henüz duyulmamış olan çok sayıda şehir efsanesinin bulunabileceği de kabul edilebilir.

Fakat unutulmaması gereken şey ise, şehir efsanelerinin doğru ya da yanlış olarak sınıflandırılamamasıdır. Çünkü bu söylentiler sadece efsanelerden yani halk deyimiyle, “uydurulmuş” şeylerden meydana gelir. Çünkü teknoloji sayesinde, çeşitli lazer tedavileri yapılarak ortadan kaldırılabilen bu lekelerin ömür boyunca bir anlam taşıyacağına inanmak doğru görünmemektedir.

Bundan dolayı şehir efsanelerinin genel olarak hiçbir bilimsel temeli bulunmaz… Buna rağmen yine de ilgi çekici olabildikleri için araştırılmalarında da mutlaka fayda vardır. Doğum lekesi hakkında şehir efsaneleri arasında en çok bilinmekte olanları sizin için listeledik.

Doğum Lekesi İle İlgili Şehir Efsanelerini Aratmayacak Muhteşem Yorumlar

Doğum Lekesi Neden Olur? Şehir efsanelerini aratmayacak muhteşem yorumlar

  • Aşerilen yemeğin yenememesi durumunda bebeğin teninde doğum lekeleri oluşacağı Anadolu insanının en çok bilinen şehir efsanelerinden bir tanesidir. Bu şehir efsanesinin amacı, anne adayının canı bir şey isterse onu mutlaka yemesini sağlamak olabilir.
  • Doğum lekelerine yönelik en çok ortaya atılan bir diğer yorum ise hamile olan kişinin izinsiz bir şeyi alıp yemesi sonrasında o elini sürdüğü yerde bebekte leke olacağına inanılır.
  • Kırmızı renkli doğum lekelerinin, bir gülün koklanması ile meydana geldiğine inanılır.
  • Hamilelik süresi boyunca kırmızı meyve ve sebzelerin çok fazla tüketilmesi, kırmızı renkli doğum lekelerine sebep olabilir.
  • Hamile olan bir kadının herhangi bir şeyden huylanması ya da çok korkması durumunda bebeğin büyük bir doğum lekelerine sahip olarak doğacağına inanılır.
  • Doğum lekesi ile ilgili şehir efsanelerinden bir diğerine göre, güneş tutulması ya da ay tutulması gibi astronomik zamanlar sırasında anne adayının karnını ellemesi, bebeğin temas edilen yerinde bir doğum lekesi ortaya çıkarabilir.
  • Bu konuda başka bir şehir efsanesi, anne adayının hamilelik süresi boyunca stresli ve sinirli olmasının, bebeğin çok sayıda doğum lekelerine sahip olmasına sebep olabileceğini iddia eder.
  • Anne adayının, hamilelik sürecinden önce yeteri kadar dindar bir insan olmaması durumu, doğacak olan bebeğin teninde çirkin doğum lekelerinin bulunmasına sebep olabilir.

Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Anne adayının sağlıklı beslenmemesi bebeklerde doğum lekelerine sebep olabilir.
  • Kocasını sevmeyen anne adaylarının bebeklerinde doğum lekeleri bulunabilir.
  • Hamilelik süresi boyunca ağır şeyler kaldıran anne adaylarının bebeklerinde doğum lekeleri bulunabilir.
  • Hamilelik süresi boyunca anne adayının karnını çok fazla okşaması, bebekte doğum lekeleri görülmesine sebep olabilir.
  • Doğum lekesiyle ilgili şehir efsaneleri arasında en ünlü olanlarından ikisi ise şanslılık ya da şansızlık hakkındaki efsanelerdir. Bu efsanelere göre, doğum lekesi bulunan bebekler ileride çok şanslı ya da çok şanssız olabilir.
  • Doğum lekeleri bulunan bir bebek, mücadele etmeyi seven bir kişi olarak yaşayabilir.
  • Siyah doğum lekeleri, bebeğin bazı hastalıklar karşısında güçsüz olacağını gösterebilir.
  • Doğum lekeleri olan insanlar, Yaratıcı tarafından daha fazla sevilen insanlar olabilir.
  • Özelliği açısından, doğum lekesiyle ilgili şehir efsanelerinin arasında daha farklı bir yere sahip olan efsane ise, doğum lekesi olanların deri hastalıklarına karşı daha dayanıklı ya da daha dayanıksız olacağı konusundaki inançtır. Bu efsane, doğum lekesinin duygularla, yenilip içilenlerle ya da kaderle alakalı olmayıp sadece deri ile alakalı bir durum olduğunun fark edilmesi ile ortaya çıkmış olmalıdır.

Doğum Lekesi Neden Oluşur?

Öncelikle, doğum lekeleri için halk arasında söylenmekte olan şeylerin tamamının yanlış olduğunu bilmenizde fayda vardır. Çünkü dermatolojik açıdan, “Doğum lekesi neden oluşur?” sorusuna verilebilecek bir cevap henüz bulunmamaktadır. Fakat bazı genetik etkenlerden kaynaklanarak ortaya çıktığı düşünülebilir.

Doğum Lekesi Türleri Nelerdir?

İnsanlarda görülebilecek olan tüm doğum lekesi türleri, yalnızca iki grupta incelebilmektedir. Bu gruplar, “pigmente doğum lekeleri” ve “vasküler doğum lekeleri” şeklindedir. Doğum lekeleri ile ilgili şehir efsaneleri, bu türlere göre farklı özellikler kazanır…

Pigmente Doğum Lekeleri Nedir?

Doğum Lekesi Neden Olur? Şehir efsanelerini aratmayacak muhteşem yorumlar

Pigment, deride bulunan doğal maddelerden bir tanesidir. Görevi ise deriye renk vermektir. Fakat henüz tam olarak bilinemeyen bazı durumlardan dolayı, derinin bazı yerlerinde pigment fazlalıkları görülür.

Bu durum ise pigmente doğum lekeleri denen görüntüyü meydana getirir. Örneğin koyu kahverengi benler ve açık kahverengi “cafe au lait” (sütlü kahve) lekeleri birer pigmente doğum lekesidir.

Vasküler Doğum Lekeleri Nedir?

Doğum Lekesi Neden Olur? Şehir efsanelerini aratmayacak muhteşem yorumlar

Tamamen damar yolları ile alakalı olarak ortaya çıkan vasküler doğum lekesinde, kırmızı ve çoğunlukla da koyu bir renge sahiptir. Yüzde ve ensede görülen kırmızı doğum lekelerine somon lekesi dendiği gibi, bacak, kol ve başta bulunan kırmızı doğum lekeleri hemanjiyom olarak adlandırılır.

Zamanla renginin solması mümkün olmayan kırmızı lekelere ise şarap lekesi denir. Doğum lekesiyle ilgili şehir efsaneleri en çok da bu tür için üretilmiştir.

Doğum Lekesi Hakkında Merak Edilen Soruların Yanıtları

Doğum lekesi hakkında merak edilen tüm sorulara cevap vermeye çalıştık.

 

Doğum Lekeleri Neden Oluşur?

Pigment terimi doğum lekelerinin oluşumu için önem taşıyan bir kelimedir. Pigment cildin renginin oluşmasında yardım eden bir kimyasaldır. Pigment kimi zaman az karşılanırken kimi zaman da fazla karşılanabilir. Bu tarz olaylar da cildinizde, pigment dengesizliğinden dolayı doğum lekeleri oluşur.

Doğum Lekeleri Nasıl Yok Edilir?

Doğum lekelerinin giderilmesi için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu tedavilerden birisi lazer tedavi yöntemidir. Cildinizdeki lekeleri oluşturan kan hücreleridir. Bu kan hücrelerinin lazer yardımı ile işlevi giderilir. Lazer ile tutulan damar zamanla zedelenir. Bu zedelenme işlemi lazerin yardımı ile verilen ısı ile yapılır. İşlem her seans bu şekilde devam eder. Böylece lekeler git gide azalır.
Lazer tedavisi dışında cerrahi müdahaleye de ihtiyaç duyulabilir. Doğum lekesinin büyüklüğüne göre bu karar verilir. Uzman doktor lokal anestezi yaparak lekeleri çıkarır. Kahverengi doğum lekesi, şarap doğum lekesi, kırmızı doğum lekesi ve pigmente doğum lekesi çeşitleri bulunur.

Bebeklerde Olan Doğum Lekeleri Nasıl Geçer?

Bebeklerdeki cilt lekeleri genellikle yüzde oluşur. Bu lekelerin tedavisi için çocuğun en az 4 yaşına gelmesi gerekir. Ancak 4 yaşına gelen bir çocuğa lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi ile lekeyi oluşturan damarların sorunu azaltılır. Seanslar halinde tedavi işlemi devam eder. İlerleyen seanslarla birlikte, ciltte oluşan lekeler kaybolur.

Hamileyken Neler Leke Yapar?

Doğum lekesi hamileyken gerçekleşen olaylar yüzünden oluşabilir. Hamileyken salgılanan veprogestron ve östrojen hormonları sebebi ile lekeler oluşabilir. Güneş ışınlarına karşı ciltteki hassasiyet bu dönemlerde artar. Yayılan ışınlar cildinize temas ettiğinde lekeleri oluşturabilir. Güneşin temas ettiği bölgeler yüz, kollar ve boyundur.
Genellikle bu bölgelerde leke oluşur. Güneşin temas etmediği cilt bölgelerinde oluşan hamilelik lekeleri, doğum sonrasına kaybolur. Hamilelikte çıkan lekeler gebeliğin 2. Ayından itibaren artmaya başlar. Güneşten uzak kalarak leke oluşumunu engellemeyi kesinlikle düşünmeyin. Gebelikte güneş ihtiyacınızı da almalısınız.
Bu yüzden bazen lekeler kaçınılmaz hale gelebilir. Leke tedavisi lazer tedavisini gebelik sırasında yaptırmayın. Bu durum pek önerilmez. Lekeler doğum sonrası geçer. Geçmeyen lekeler için de uzman doktora başvurmak gerekir.

Doğum Lekesi Nasıl Geçer Doğal?

Doğal bir doğum lekesi tedavisi için limon ve çileğe ihtiyaç vardır. Çilekleri ezin ve limon suyu ile karıştırın. Yüzünüz dışındaki bölgelere karışımı sürün ve 15 – 20 dakika civarı bekletin. Bekleyen karışımı su yardımı ile temizleyin.

Bebeklerde Cilt Lekeleri Neden Olur?

Bebeklerde oluşan doğum lekesi bölgesi genellikle yüzdür. Yeni doğan bebeklerde lekeler oldukça açık renklidir. Fark edilmeyecek kadar açık renk sahibi lekeler, zaman ilerledikçe koyu bir renk alır. Kılcal kan damarları genişler ve lekeler meydana çıkar. Bu damarlar cilde çok yakın noktalarda bulunur. Bu nedenle de sonuçları ciltte gözükür.
Bebeklerde oluşan doğum lekeleri ile ilgili yanlış inanışlar vardır. Bir yemeği izinsiz yeme sonucunda bebekte doğum lekesi oluştuğu iddia edilir. Tüm bu nedenler gerçekliği kanıtlamaz. Bazı doğum lekesi problemleri genetik bazıları da değildir.

Ciltteki Lekeleri Ne Giderir?

Cilt lekesi giderilmesi için doğal yollar bulunur. Elma sirkesi kullanılarak tonik işlemi cilde uygulanabilir. Elma sirkesini cilde uygularken, düzenli bir şekilde tonik yapmaya dikkat edin. Ancak düzenli bir kullanımda etki görünür. Elma sirkesi, cilt lekelerini gidermekle beraber yüze de sağlıklı bir görüntü oluşturur. Doğal yöntemler işe yaramazsa doktora başvurmalısınız. Lazer veya cerrahi müdahale gerekebilir.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap