Adana mutfağının en sevilen ve en meşhur tatlılardan biri olan halka tatlısı ağızda çıtırdayan kıvamı ve görüntüsü ile gönülleri fethetmiştir. Restoran, lokanta ve pastanelerden hazır alınmış gibi lezzetli çıtır tatlının tarifi ve püf noktaları oldukça basittir.
Halka şeklini almış, tırtıklı hamurların yağa kızartıldıktan sonra antep fıstığı ile servis edilmesi sonucu ortaya çıkan leziz bir yöresel tatlı çeşididir. Bu yöresel çıtır tatlının tarifi ise şu şekildedir.
Bu Yazıda Neler Var
Çıtır Halka Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Öncelikle tatlı için bir şerbet hazırlanmalıdır. Şerbeti için:
- 2 su bardağı kadar şeker
- 2-2,5 su bardağı kadar su
- Bir dilim limon
Şerbetin hazırlanmasından sonra hamuru için hazırlıklara başlanır. Hamuru için:
- 1-1,5 su bardağı kadar yoğurt
- 1 çay bardağının yarısı kadar sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı
- 1 su bardağının yarısı kadar irmik
- 1,5-2 su bardağı kadar elenmiş un
- 1 paket kabartma tozunun yarısı
Sunum aşaması için bir miktar antep fıstığı dövülür.
İrmikli Halka Tatlısı Tarifi Yapılışı İçin Gerekli İşlemler
Şerbeti için gerekli malzemeler bir tencereye konulur. Konulan malzemeler karıştırıldıktan sonra ocağın altı yakılır. Yaklaşık 10 dakika kadar bir pişirme işlemi gerçekleştirilir. Malzemeler içinde olan bir dilim karışıma sıkılmadan doğruca ilave edilmelidir. Ayrıca halka tatlısı için hazırlanan şerbetin kıvamının koyu olmasına dikkat edilmelidir.
Şerbetin pişirme işlemi tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğumaya bırakılan şerbetin hemen ardından tatlının iç harcı hazırlanmaya başlanmalıdır. Tulumba tatlısı gibi bu tatlının da bazı belli başlı püf noktaları vardır. Önemli noktalarda bu püf noktalar belirtilecektir.
- Bir kabın içerisine yoğur dökülür.
- Üzerine sıvı yağ eklenir. İyi bir şekilde karıştırma işlemi gerçekleştirilir.
- Yoğurt ve sıvı yağ tamamen birleşene kadar karıştırma işlemine devam edilir.
- Karıştırma işleminden hemen sonra yumurtanın ayrılmış olan akı kaba eklenir. Yine dikkatli bir şekilde karıştırma işlemi gerçekleştirilir. Hamurun kıvamının tutması ve lapa oluşumunun önlenmesi adına bu karıştırma işlemleri oldukça önemlidir.
- Halka tatlısı için önemli püf noktalardan birisi de malzemelerin birbirleri ile özdeşlemeleridir.
- Daha sonra belirtilen miktar kadar irmik ilave edilir ve karıştırılır.
- İrmiğin eklenmesinden sonra un ve kabartma tozu da eklenerek iyi bir karıştırma işlemi gerçekleştirilir. Tatlının iç harcının kıvamının orta yoğunlukta olmasına dikkat edilmelidir.
- Tüm malzemelerin eklenmesi ve karıştırılması işlemleri tamamlandıktan sonra harç sıkma poşetine alınır.
- Tatlı ister halka şeklinde ister tulumba şeklinde sıkılarak şekillendirilebilir. Önerilen pişirme şekli ise halka biçimidir.
- Bir tavaya bir miktar yağ eklenerek ocağa konulur.
- Yağ çok fazla kızmadan harç sıkılarak yağa transfer edilir.
- Sıkılarak halka şekli verilen hamur alt üst edilerek nar gibi kızarmış şekilde pişirilir.
- Pişirilen halka tatlısı ya da tatlıları hemen ardından bekletilmeden soğutulmuş olan şerbete atılır.
- Şerbetin içine atılan kızarmış tatlılar şerbete iyice bulandırılır. Tatlılar 2-3 dakika şerbetin içinde bekletildikten sonra çıkartılır.
- Şerbetten çıkartılan tatlıların birleşme uçları dövülen antep fıstığına batırılır ve servis tabağına alınır.
- Tercihe göre sade bir sunum yapılabilir. Yine tercihe göre antep fıstıklı tatlılar yanına dondurma konularak da servis edilebilir.
Orijinal Halka Tatlısı Tarifi Püf Noktalar
- Tulumba tatlısına benzeyen bu gibi tatlıların en önemli püf noktası şerbetlerinin kıvamının koyu olmasıdır. Şerbetin gevşek olması tatlının yumuşak olmasına sebep olur.
- Kullanılacak olan duyun yani hamurun sıkılması için kullanılan sıkma aparatının ucu ince uçlu olmalıdır. Pasta malzemesi satılan bütün dükkanlardan bu tarz aparatların temini oldukça kolaydır. Ayrıca maliyeti de çok uygundur.
- Halka tatlı için bir diğer önemli püf nokta ise tatlının iç harcının kıvamıdır. Çok katı ya da çok sıvı bir kıvama sahip olmaması gerekmektedir.
- Kızartma işleminde hamurun sıkması yapılırken yağın çok kızarmamış olmasına dikkat edilmelidir. Yağın soğuk bir biçimde çok hafif ısınmış olması gerekmektedir. Bu işlem tatlının çıtırlık kazanmasına yardımcı olacaktır.
- Eğer tekli halkalar ile fazla miktarda tatlı elde edilmek isteniyorsa tavaya sığdığı kadar hamur sıkılır. Tava içerisindeki sıkma halka gruplarının her bir yeni setinde yağ mutlaka dinlendirilerek soğutulmalıdır. Hamurun sıkıldığı an yağın çok az ısınmış olmasına her aşamada dikkat edilmelidir.
Yalnızca birkaç önemli püf nokta sonundu dillerden düşmeyecek çıtır çıtır halka tatlısı tarifi yapmak günümüzde çok kolay. Çok düşük bir maliyet ile oldukça pratik şekilde lezzetli çıtır tatlılar yapmak mümkündür. Geriye sadece afiyetle yemek kalır.