Kayseri’ye ait ve bir ana yemek olan Kayseri Yağlaması yapımı biraz zahmet isteyen ama alışınca kolaylıkla yapacağınız yemeklerden birisidir. Uzun yıllardır Kayseri’de yapılan Kayseri Yağlaması, Kayseri Mantısı kadar müthiş lezzetli yemeklerden biri olarak bilinir.
Son yıllarda Kayseri dışında yaşayan pek çok hanımında mutfağına girmeyi başarmış olan Kayseri Yağlaması popüler yemeklerden biri olmuştur. Kayseri Yağlaması mayalı hamurdan yapılan şebitlerle hazırlanan ve kıyma harcı ile birlikte üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenen bir lezzet-i şahanedir. Şimdi has bir Kayserili olarak has Kayseri Yağlaması tarifini en ince detaylarıyla sizlere verelim.
Bu Yazıda Neler Var
Kayseri Yağlaması Nasıl Yapılır?
Şebit Tarifi
- Yarım kilo un,
- Yeterince Ilık Su (veya Ilık süt ve su karışımı),
- ½ paket yaş maya,
- Tuz,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker.
Yarı Yarıya ılık süt ve su karışımı ile mayalayacağınız şebit hamuru daha lezzetli olacağı için hamurunuza ılık süt katmanızı öneriyoruz. Evde sütünüz yoksa sadece ılık su ile de hamurunuzu mayalayabilirsiniz. Sütlü su karışımına bir miktar tuz ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyerek yaş mayayı içerisinde eritin, sonrasında unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
Mayaladığınız kabın üzerini kapatarak yaklaşık yarım saat kadar hamurunuzun kabarması mayalanmasını bekleyin. Hamurunuz mayalandıktan sonra cevizden biraz büyük parçalar alarak un serpiştirdiğiniz tezgahınızda orta incelikte ve daire şeklinde hamurlar açıp, açtığınız her hamuru saçta veya teflon tavanızda her iki tarafını da çevirerek pişirin.
Pişirdiğiniz hamurların üzerlerini kuru bir bezle örterek bir kenarda bekletin. Not: hamurları küçük küçük açarak da pişirebilirsiniz. O zaman servis sırasında şebitleri kesmenize gerek kalmayacaktır.
Yoğurt Sosu Tarifi
- 250 gram normal yoğurt,
- 250 gram köy veya süzme yoğurt,
- 1-2 diş sarımsak.
Kabuklarından çıkardığınız 1 veya 2 diş sarımsağı havanda iyice dövün. 250 Normal yoğurt ve 250 gram köy yoğurdunu karıştırarak iyice özeyin (sadece köy yoğurdu veya sadece süzme yoğurt daha lezzetli yapacaktır.). İçerisine dövülmüş sarımsakları ekleyerek karıştırın ve yoğurt sosunuz hazır. (Not: bu harcı önceden hazırlamanız yoğurt ile sarımsağın birbiriyle iyice özleşmesini sağlayacaktır.)
Kıyma Harcı Tarifi
- 750 gram orta yağlı kıyma,
- 1 tane büyük boy soğan,
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası (veya taze 2 büyük olgun domatesin rendesi ve yarım kaşık domates salçası)
- Bir tutam maydanoz,
- Tuz,
- Karabiber,
- İsteğe göre pul biber,
- Lezzetlendirmek için tereyağı,
- 2-3 su bardağı kaynatılmış Su.
750 gram kıymayı ve 1-2 kaşık sıvı yağ ile üzerine kararınca tuz atarak iyice kısık ateşte hafif pişirin. Üzerine ince ince doğradığınız soğanı ekleyip soğanlar pembeleşene kıyma harcını kadar kavurun.
Kavurduğunuz kıyma harcına 1-2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı dolusu domates salçasını da ekleyerek pişirin. (Veya 2 adet büyük olgun domates rendesi ve yarım yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. Domates rendesi Kayseri Yağlaması’nı daha lezzetli yapacaktır.).
Domates salçası eklediğiniz kıyma harcında salçanın iyice pişmesine özen gösterin. Kıymalı salça harcı ile yağ birbirinden ayrıldığını anladığınızda salçanın iyice piştiğini anlayabilirsiniz, şimdi bu harca karabiber ve çok çok ince kıyılmış maydanozları da katarak harcı iyice karıştırın.
Bu harcın üzerine istediğiniz koyuluk kıvamına göre 2 veya 3 su bardağı kaynatılmış su ilave edin ve salçalı kıyma harcınız su ile iyice bütünleşene kadar pişirin. Kıyma harcınız da hazır.
Not: Kıyma harcınızın içine taze yeşil biber eklemeyip pişirmeyin, çünkü hakiki yağlamanın içine hiçbir şekilde taze yeşil biber eklenmez ve eklenirse özünü kaybedip lezzeti bozulur.
Kayseri Yağlaması Nasıl Sunulur?
1 tane şebiti büyük bir tabağa koyun, üzerini kıyma harcı ile kaplayın: Kıyma ile kapladığınız şebitin üzerine tekrar 1 tane daha şebit ekleyin ve yine kıyma harcı ile bu şebitide kaplayın. Bütün şebitleriniz bitene kadar bu işlemi üst üste koyarak yapın.
Tabağınızdaki üst üste dizilmiş Kayseri Yağlaması’nı 4’e bölerek kesin. Sofranıza getirdiğiniz Kayseri Yağlaması’ndan tabaklara servis edin. Kayseri Yağlaması’nı yerken alacağınız her bir tanenin üzerine sarımsaklı yoğurt sosundan bir miktar ekleyerek afiyetle yiyin.
Not: Çatalla sarararak veya elle sararak Kayseri Yağlaması yiyeceğiniz zaman masada muhakkak peçete bulundurun. Çünkü Kayseri Yağlaması’nı yerken çok büyük bir ihtimal ile üzerinize sıçrayacaktır. Bu da Kayseri Yağlaması’nın adetindendir. Afiyet olsun.