1. Ana Sayfa
  2. Özgürce Fikirle

Hiçbir Yerde Duymadığınız Japon Çayı Türleri Hakkında Bilgiler

Hiçbir Yerde Duymadığınız Japon Çayı Türleri Hakkında Bilgiler
0

Japonya ülkesinde çay seremonilerinin ayrı bir yeri vardır. Japon çayı bu seremonilerin ana figürüdür. 8. Yüzyıldan beri Japonya geleneklerinde yer edinmiş olan seremonilerde farklı çay türleri kullanılmaktadır. Birçok Japon çayı türü bulunmaktadır. Bu türlerin her biri farklı aromalara sahiptir. Japon çayı türleri bakımından öğrenmesi zor bir yapıya sahiptir.  Yetişme şekilleri bile farklı olan bun çay türlerine daha yakından bakalım.

Japon Çayı Türleri

hicbir-yerde-duymadiginiz-japon-cayi-turleri-hakkinda-bilgiler1

Japonya çay üretimi bakımından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almaktadır. Japonya yeşil çayı ile ünlü olsa da birçok farklı çay üretiminde bulunmaktadır. Japon yeşil çayı en popüler çaylardandır. Yeşil çay toplam çay üretiminin yüzde doksanını kapsamaktadır. Yeşil çayda sonra siyah ve oolong çayı üretimi gelmektedir. Beyaz çay ve fermente olmuş siyah çay üretimi ise nadir olarak görülmektedir.

Japonya’da yetişen çay bitkisinin 100 farklı çeşidi bulunmaktadır. Her bir çeşidinin kendine has kokusu ve aroması bulunmaktadır. Yetiştirilme ve hasat zamanları da farklı olan bu çay türlerini şimdi daha yakında bakalım.

1- Japon Yeşil Çayı Sencha

hicbir-yerde-duymadiginiz-japon-cayi-turleri-hakkinda-bilgiler2

Japonya’daki en popüler çaydır. Direkt güneş ışığında yetişmektedir. Fakat bazı çay üreticileri hasat etmeden birkaç gün önce gölgede durmalarını sağlamaktadır. Buharlama yöntemi ile hazırlanmaktadır. Bu yöntem çayı siyah çaydan farklı hale getiren bir özelliğidir. Buharlama yöntemi sadece 10 saniye sürmelidir. En fazla ise iki dakika sürmektedir.

 2- Bancha Çayı

Sencha çayının yapıldığı bitkilerle aynı bitkilerden elde edilmektedir. Fakat Sencha türüne göre daha olgun yapraklar kullanılmaktadır. Olgun yapraklar daha aza kafein içerirken daha sert bir tat sağlamaktadır.

 3- Gyokuro Çayı

Japonya’nın en pahalı çayıdır. Özel bir çay türüdür. Hasat edilmeden 3 hafta önce gölgeye alınmaktadır. Koyu yeşil bir renge sahiptir. Benzersiz bir tatlılığa sahiptir.

4- Japon Matcha Çayı

hicbir-yerde-duymadiginiz-japon-cayi-turleri-hakkinda-bilgiler3

Japon Çayı türlerinden olan matcha çayı, bir başka tür olan tencha çayının toz haline getirilmiş halidir. Tencha demlemesi zor olan bir türken matcha çayı demlemesi daha kolaydır. Çay yapraklarını n damar ve sapları çıkarıldıktan sonra saf yapraklardan üretilmektedir.

 5- Genmaicha Çayı

Hiçbir Yerde Duymadığınız Japon Çayı Türleri Hakkında Bilgiler |Özgürce Fikirle

Bize göre en ilginç çay türlerindendir. Çünkü kavrulmuş kahverengi pirinç ile yeşil çayın harmanlanmış halidir. Bancha, sencha veya Gyokuro türlerinden yapılabilir.  Pirinç ile çay oranı yüzde 50 olması ilginç bir yanını oluşturmaktadır.

Japon Çayı Nasıl Yapılır?

hicbir-yerde-duymadiginiz-japon-cayi-turleri-hakkinda-bilgiler5

Japon çayı yapmak için Japon tarzı bir demlik edinmeniz güzel olabilir. Böyle bir demliğiniz yoksa da Japon yeşil çayının yapraklarını süzmek için bir adet süzgeç işinizi görebilir. Ne kadar çay yaprağı kullanacağınız damak zevkinize göre değişse de ortalama bir damak tadı için bir bardağa 2 çay kaşıği idealdir.

Yeşil çay 10 saniye ile 2 dakika arasında demlenmelidir. Ortalama 30 saniye idealdir. Çaydanlığın içine koyduğunuz yeşil çay yaprakları ve 80 santigrat derecede suyu kesinlikle çalkalamayın. Demlediğiniz ve 30 saniye beklediğiniz tüm suyu bardaklarla servis edebilirsiniz. Suyu döktükten sonra demliğin kapağını biraz kaldırmak yeşil çayları bir dahaki demleme için hazırlar.

Eğer elinizde Matcha çayı tozu bulunuyorsa bunun demlemesi diğer yeşil yaprak çaylardan farklıdır.

hicbir-yerde-duymadiginiz-japon-cayi-turleri-hakkinda-bilgiler4

Matcha çayı yapmak için öncelikle suyu bir su ısıtıcısı yardımıyla ısıtın. Kendinize bir bardak seçin. Eğer geleneksel bir hava katmak istiyorsanız Japon geleneksel bardaklarından tercih edebilirsiniz. Su kaynadıktan sonra suyu biraz bekletin.  Suyun derecesi yaklaşık 80 santigrat derece olmalıdır. Daha yüksek bir derce çayın acı olmasına neden olabilir. Bardağınıza Japon matcha çayı tozunu ekleyin. Bir çırpıcı ile çay ile suyu bir dakika boyunca köpüklü görünene kadar karıştırın.

 

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap