Son zamanlarda Fastfood sektörünün de gelişmesi sayesinde insanlar yiyeceklere daha kolay erişir hale geldi. Hal böyle olunca hiç yerinden kalkmadan yemek yenmeye başladı. Yemekler sipariş üstüne eve geliyor ve evde yeniliyor. Hareketsiz yaşamın da etkili olduğu bu dönemlerde kilo alımları oldukça fazla. Kilo alımlarının yanı sıra kilo verme çabaları da fazla. Kilo verme çabaları olmasına rağmen hangi yolun doğru yol olduğunu bulabilenlerin sayısı da oldukça az. Bu yazımızda da diyetten çok bir yaşam biçimi olan if diyeti yöntemini ele alacağız.
İlginizi Çekebilir: Intermittent Fasting Yöntemi İle Diyetisyensiz Hızlı Kilo Verme
Bu Yazıda Neler Var
İf Diyeti | İntermittent Fasting Nedir?
İf diyeti diğer adı ile Aralıklı Oruç yöntemi bir beslenme şeklidir. Doğrudan diyet olarak uygulanmayan bu yöntem sayesinde hızlı bir şekilde kilo verimi gözlemlemek mümkün. İntermittent Fasting yöntemi eski çağlardan günümüze gelmiş durumda. Eski çağlarda yemeklere erişim şimdiki kadar kolay değildi. Yemeklerinin peşinde koşan ve yemeklerini yakalamak için kilo metrelerce yol kat eden insanlar ister istemez İntermittent Fasting yöntemine başvuruyordu.
İntermittent Fasting ile kilo verme yönteminde bir diyet listeli yoktur. Aslında bakarsanız kendi yiyeceklerinizi kendiniz belirler bir diyete bağlı kalmazsınız. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta açlık saatleri. Vücudun ürettiği glikojeni ve yağları yakmak için bir süreye ihtiyacı var. O süre geçtikten sonra vücutta bulunan yağlar erir. Yani devreye otofaji girer.
Otofaji yöntemi de İntermittent Fasting gibi eski çağlara dayanan bir yöntemdir. Otofaji’nin kelime anlamı kendi kendini yemektir. Yani anlayacağınız bu süreler içerisinde aç kaldığınız zamanlarda vücudunuz kendi kendini yiyerek kilo verecek. Ve bu kilo verme şekli oldukça hızlı bir şekilde ilerleyecek.
İF Diyeti ile kilo verme kişilerin metabolizmalarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bir hafta içerisinde 5 kilo verenler de var 3 ila 2 kilo verenler de. Ancak bu yöntemde hiçbir şekilde kilo vermeme şansınız yok. Tüm talimatlara uyduğunuz zaman gün içerisinde yaklaşık 1 ila 2 öğün alacaksınız. Aldığınız öğünleri de kalori bakımından sınırlandırırsanız en hızlı şekilde hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
İntermittent Fasting Diyeti Kimler Tarafından Yapılabilir?
İntermittent Fasting ile kilo verme yöntemine neredeyse herkes uyabilir. Ancak dikkat etmesi gereken bazı şeyler var. Sağlık sorunlarının olmaması, diyabet gibi hastalıkları olmaması, 16 yaşından büyük olması, düzenli olarak kullanması gereken ilaçların olmaması, ülser gibi sorunlarının olmaması ve migren gibi sorunlarının olmaması gerekmektedir.
Bu kriterlere uyuyorsanız bile bir anda bu yönteme başlamayı tercih etmeyin. İlk önce aile doktorunuza giderek ne kadar süre açlığa dayanabileceğinize dair testler yapın. Kan tahlili yaptırarak değerlerinizi kontrol edin. Doktor tavsiyesi olmadan başlanan diyet ve kilo verme uygulamaları istenmeyen sorunlara yol açabilmektedir.
İntermittent Fasting ile Kilo Nasıl Verilir?
İF diyeti ile kilo nasıl verilir? En merak edilen sorulardan birisi de bu. İntermittent Fasting yöntemi için belirli saatler boyunca aç kalmak gerekiyor. Beslenme penceresi ve açlık penceresi olarak bilinen beslenme saatleri boyunca yemek yiyebilir ve yemek yiyemezsiniz. Makale başında istediğiniz her şeyi yiyebilme şansınız var dedik ancak bunlar da bazı kriterler içerisinde gerçekleşmekte.
Ekmek başta olmak üzere karbonhidratlı yiyecekleri azaltmalı ve hatta mümkünse hayatınızdan tamamen çıkartmalısınız. Yakımı kolay ve kolay kana karışan yiyecekleri tercih etmeniz daha ve kalıcı kilolar vermenize olanak sağlayacaktır.
Öğün içerisinde aldığınız kalorileri hesaplamalı ve sonraki günün öğününü dahil etmelisiniz. Toplam aldığınız kalori günlük olarak almanız gereken kalori miktarını aşarsa İntermittent Fasting yöntemi ile kilo vermek yerine kilo alımı yaşayabilirsiniz.
İntermittent Fasting yönteminde açlık saatleri olacak. Bu saatler içerisinde sadece yemek yasak. Şekersiz çay, kahve ve bitki çayların gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Başta su olmak şartı ile bu şekilde olan düşük kalorili içeceklere yönelerek midenizin açlığını bastırabilirsiniz. Açlığınızı bastırdığınız zaman daha uzun saatler oruç tutmaya başlayabilirsiniz.
İntermittent Fasting Yönteminde Açlık Saatleri Nasıl Olmalı?
16/8 Yöntemi – Bu yöntem yeni başlayanlara pek tavsiye edilen bir yöntem değildir. 16 saat boyunca aç kalacak 8 saat boyunca da yemek yeme zamanına sahip olacaksınız. 8Saat boyunca olan açlık penceresi içerisinde tabiki de 8 saat dolana kadar yemek yemeyeceksiniz. Tek öğün yiyecek daha sonrasında oruç tutumuna devam edeceksiniz. Ya da kalori miktarını aşmadan yemeye devam edeceksiniz. 16 Saat aç kaldığınız kısımda ise midenizi çalıştırmayacak yönde şeyler içmelisiniz. Kalori miktarı düşük çaylar veya sadece su.
5:2 Yöntemi – Bu yöntem hafta içerisine yayılmış yöntemlerden birisi. 5 günlük süre içerisinde 2 gün toplamda 48 saat olmak üzere açlık uygulayabilirsiniz. Bu yöntem genelde işte çalışanlar ve hafta içi zamanlarında dikkatlerinin yoğun olması gerekenlere göredir. Hafta sonu aç kalarak hafta içi de yediklerinize dikkat ederek sadece 2 gün aç kalma şartı ile kilo verebilirsiniz.
Ye-Dur-Ye – Bu yöntem de en çok kullanılan yöntemler arasında yer almakta. Bir gün yemek günü bir gün açlık günü olmak üzere uzun süreli hedef programıdır. Yemek gününde aldığınız kaloriler az olmalı. Az ve kontrol altında olmayan kalori alımları tekrar kilo alımını tetikleyebilir.
Savaşçı Yöntemi – Başlarda da dediğimiz gibi. Bu yöntem ski çağlara dayanmaktadır. Eski zamanlarda insanların yemek yeme alışkanlıklarını kendimize örnek alarak ister istemez kilo kaybını gözlemleyebiliriz. Gündüzleri aç geceleri ise düşük kalorili beslenme yöntemi sayesinde kilo vermeniz mümkün. Bu yöntemi genelde gece çalışanlar kullanmakta. Gece yemek saatleri gündüzse açlık saatleri oluşturarak kilo verimini sağlamaktalar.
İntermittent Fasting Metabolizma Yavaşlatır Mı?
İntermittent Fasting yöntemi metabolizma yavaşlatır mı? Bazı yanlış bilinenler var. Bu yanlış bilinenler nedeni ile İntermittent Fasting ile kilo verme konusuna insanlar zararlı gözü ile bakıyor. Yanlış bilinenlerin başında metabolizma yavaşlatma var. Bazılarına göre İntermittent Fasting yöntemine kilo vermek için yapılan adımlar vücudun metabolizmasını yavaşlatıyor.
İF diyeti ile kilo verme yönteminde metabolizma yavaşlaması söz konusu değildir. Maksimum açlık süresi 48 saat olduğu için metabolizmanın yavaşlama şansı bulunmuyor. 72 saatten sonra tutulmaya devam edilen oruçlarda metabolizma yavaşlığı gözlemlemek mümkün. Ancak standart yöntemlerde bu gibi sorunlarla karşılaşılması oldukça güç.
İF Diyeti İçin Yardımcı Uygulamalar
İntermittent Fasting ile kilo verme yönteminde zamanları sizin tutmanız gerekmekte. Ancak bazı uygulamalar sizler için açlık saatini belirliyor ve ne zaman yemek yemeniz gerektiğini söylüyor. Programlara uyarak kilo veriminizi güçlendirebilirsiniz.
Aralıklı Oruç – Oruç Takibi
Android için olan bu uygulama sayesinde oruç aralıklarınızı belirleyebilirsiniz. Önerilen oruç yöntemleri sayesinde yeni başlayanlar için ve ileri düzeyde olanlar için oruç yöntemleri bulunmakta. Orucun takibini yapan uygulama kaçıncı saatte hangi konumda hangi vücut reaksiyonunda olduğunuzu size bildirmekte.
Aralıklı Oruç – Oruç Takibi İndir
Zero Fasting Tracker
Bu uygulama da sadece IOS’da bulunuyor. Aralıklı oruç programı ile aynı mantıkta ve aynı özellikte olan uygulama sayesinde oruç takibinizi yapabilir ya da siz özel olarak ayarlanan aralıklı oruç yöntemlerine uyabilirsiniz.