1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Meme Büyütme Ameliyatı

Meme Büyütme Ameliyatı
0

Meme Büyütmek ile ne kastedilir?

Meme büyütme ameliyatında meme dokusunun altına protez konularak memelerin mevcut hacmi artırılır. Meme büyütme işlemi sırasında sarkma ve varsa gevşemelere karşı meme dokusu toparlanması eş zamanlı olarak yapılmalıdır.

Meme Büyütme Ameliyatı |Sağlık

Meme Büyütme Operasyonu Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Meme büyütme ameliyatı en çok göğüslerinin boyutundan memnun olmayan kadınların göğüslerini büyütmek için yapılır. Bunun dışında çeşitli nedenlerle de meme büyütme ameliyatı yapılabilmektedir.
  • Göğüs Emzirme veya aşırı kilo verme sonrası sarkan ve biçimini kaybeden memelerin toparlanmasına yardımcı olmak için büyütme ameliyatları yapılabilir.
  • Göğüs duvarı anormalliği nedeniyle meme yapısı gelişmemiş kadınlarda meme hacmini artırmak için meme büyütme ameliyatı yapılabilir.
  • Bu durumlara ek olarak protezle meme büyütme ameliyatları da yapılarak cinsiyet değiştirme ameliyatı olan memeler oluşturulabilir.

Meme Büyütme Operasyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Meme Boyutuna Nasıl Karar Verilir?

Meme boyutu hasta ve doktor arasında ortak karar alınması gereken bir durumdur.

Meme büyüklüğüne karar verirken ilk aşamada dikkat edilmesi gereken konular vardır:

  • Göğüs duvarı özellikleri
  • Göğüs tabanı ebatları
  • Memenin göğüs duvarındaki yerleşmesi
  • Göğüs dokusunun kalınlığı

Memeler arasındaki asimetri gibi kararları kısıtlayabilecek etkenler ölçümler yapılarak ortaya koyulur. Onlarca değişik ebatlara sahip protez bulunmaktadır. Hastanın ameliyat isteğindeki motivasyonu karar vermesi ve seçilecek protezin şekli ile ebatları hakkında en önemli faktörlerdir.

Hastanın ne kadar değişiklik istediğini ve değişikliğin ne kadar belirgin olacağını ayrıntılı olarak tartışılır. Bazı hastalar sadece partnerlerinin fark edebileceği bir değişikliği isterken, bazı hastalar ise sosyal hayatlarında gözle görülür bir değişikliği isteyebilirler. Gerçekçi ve estetik açıdan uygun limitlerin belirlenmesi ve bu limitler içerisinde hastada istenilen değişikliğin sağlanması oldukça önemlidir.

2. Meme Büyütme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Meme büyütme ameliyatı dört aşamadan geçmektedir:

  • Meme büyütme ameliyatında ilk olarak meme protezinin koyulacağı kesiyi belirlemektir.
  • Belirlenen kesi kullanılarak meme protezinin koyulacağı cerrahi boşluk oluşturulur.
  • Hazırlanan boşluğa en uygun olacak protezi elimizdeki protez benzeri yalancı protezlerle ölçülü bir şekilde seçilmelidir.
  • Meme büyütme ameliyatında son olarak meme protezi cerrahi yöntemle hazırlanan boşluğa yerleştirilir.

Meme Büyütme Ameliyatı |Sağlık

3. Meme Büyütme Operasyonu Ne Kadar Sürmektedir?

Operasyon uygulanacak işleme göre değişmektedir. Genel olarak 1,5 – 2 saat sürmektedir.

 

4. Yağ Enjeksiyonu Uygulanarak Meme Büyütme Yapılır mı? Hangi Yöntemler Uygulanmaktadır?

 

  • Meme büyütme ameliyatında kozmetik nedenlerle yağ transferi tercih edilmez. Göğüs büyütme ameliyatı için yağ transferinin tercih edilmemesinin birkaç ana nedeni vardır:
  • Meme büyütme isteyen hastaların çoğu genç kadınlardır. Memeye yağ transferi meme kanseri ile karıştırılabilecek radyolojik ve klinik bulgulara yol açabilmektedir. Yağ infüzyonu kök hücreler içerdiğinden, aynı anda meme gibi kansere eğilimli dokularda tespit edilemeyen kanserleri tetikleyebilir.
  • Kozmetik nedenlerle büyük miktarlarda yapılması gereken yağ enjeksiyonu için de ekim yapılacak bölge yeterince geniş olmalıdır. Bunun anlamı, normal kilolu kadınların her iki memeyi de önemli ölçüde büyütmek için yeterli yağ alamayabileceğidir.
  • Yağ enjeksiyonu sonunda hacminin %40-50’sini kaybeder ve bu da protezlere göre daha kontrolsüz sonuçlara yol açar.
  • Meme yağ transferi öncelikle meme kanseri sonrası memelerini kaybetmiş hastalarda meme cerrahisini geliştirmek için kullanılır.

 

5. Göğüs Büyütmede Kullanılan Silikon Güvenli midir?

Her bir meme protezi yani silikon, dayanıklılık ve vücut üzerindeki etkisi için onlarca testten sonra kullanılmaktadır. Meme protezi (silikon) vücuda zarar vermez. Protez şeklinde oluşan bir kapsül ile ilişkili çok nadir bir durum olan ACL, son yıllarda adından söz ettirmektedir. Ancak meme protezlerinde kullanılan silikonların neden olduğu bu rahatsızlıklar milyonda birden az olmak üzere oldukça nadirdir.

6. Silikon Protezin Ömrü Ne Kadardır?

Meme protezlerinde kullanılan silikonlar ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanır ve üretilir. Ancak 10 yıl sonra protezin silikon dış yüzeyinden kaçak olup olmadığının yılda bir kez kontrol edilmesi önerilir.

 

7. Silikon Protezler Alerji Yapar mı?

Vücuda giren yabancı cisimler, altın, titanyum ve silikon gibi vücutta alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük olan malzemelerden yapılır. Normal durum yabancı cisim reaksiyonu adı verilen bir süreçtir. Vücuda yerleştirilen materyal, vücudun ürettiği ve protezlerde kapsül adı verilen bir çeşit örtü ile kaplanır.

 

8. Silikon Protezler Patlar mı?

Silikon protezler yırtılmaz ancak hacim kaybedebilir. Göğüs büyütmede kullanılan silikon protezlerin hacim küçültmesi hızlı ve ani olmayıp uzun bir süreye yayılmaktadır. Dolayısıyla patlama gibi ani bir olay olmaz. Üretim sırasında yapılan tüm testlere rağmen, silikon protezlerin üretim kusurları vardır ve çok nadir durumlarda (100.000’de 1) dış kapsülden sızıntı nedeniyle iç silikon içeriği azalabilir. Bu da hacim azalması şeklinde şikayetlere yol açar. Bu durumda silikon protez çıkarılmalı ve yenisi ile değiştirilmelidir. Protez üreticisi bu gibi durumlar için 10 yıl garanti vermektedir.

 

9. Silikon Göğüslerde His Kaybı Olur mu?

Meme büyütme silikon ile memede, meme ucunda veya memenin herhangi bir yerinde his kaybına neden olmaz.

 

10. Meme Büyütme İz Bırakır mı?

Bir kesi içeren cerrahi bir iz bırakır. Göğüs büyütme ameliyatının amacı ameliyat izini başarılı bir ameliyatta görünmeyecek, göze çarpmayacak veya gizlenmeyecek bir yere yerleştirmektir.

Meme büyütme ameliyatında kullanılan protezler için memelerin altından çeşitli yerlerden kesiler açılır. Bu kesimde;

  • hastanın meme yapısı
  • Cerrahın tercihi
  • Hastanın isteğine göre şekillendirilir

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap