Günümüzde birçok insan öyle ya da böyle teknoloji ile iç içe yaşamaktadır. Aynı zamanda birçoğu buna yabancı olmadığı gibi günlük yaşamda teknolojiyi aktif olarak kullanmaktadır. Gelişen bilişim teknolojisi insanların ona yetişmesiyle ters oranda gelişmektedir. Bunun sebebi ise teknoloji alanındaki bilimsel gelişmelerin hızı ve insanların buna yetişmekte geride kalması. Bu durum insanlık açısından olumsuz bir durum değil ancak teknolojik açıdan son derece hızlı ve olumlu bir gelişme olduğunu kabul etmek gerekir. Günümüzde henüz çok yaygın olarak bilinmese de nesnelerin interneti (IOT) somut olarak yaşamın birçok alanında varlığını sürdürmektedir.
Yapay zekanın ulaştığı nokta : Leonardo Da Vinci Robotu Üretildi
Bu Yazıda Neler Var
Nesnelerin interneti (IoT) Nedir?
IOT kavram olarak sanırım içinde internet kelimesi geçmesinden dolayı bizden ve içimizden biri gibi algılanıyor olabilir. Ancak Nesnelerin interneti olan IOT gerçek anlamda son derece gelişmiş bir teknoloji. IOT günümüzde kullanılan bir teknoloji. İnternete bağlanabilen tüm cihazlarda kullanılmaktadır. Ancak 2020 yılından itibaren IOT teknolojisi yaklaşık 30 milyar cihazda kullanılacak. Nesnelerin interneti IOT bir akıllı sensor uygulamasıdır.
Akıllı Sensor IOT
Akıllı sensor IOT her türlü nesnenin internet aracılığı ile diğer cihazlara bağlanıp iletişim halinde olması sistemidir. Şaka gibi gelse de, insanların günlük yaşamda kullandığı milyarlarca nesne internete bağlanmış olacak. Evlerde kullanılan mutfak cihazları, insanların takı olarak kullandığı kolye, küpe bileklik, hatta belki abartılı gelebilir tshirtler bile akıllı nesneler olarak adlandırılacak ve internete bağlanabilecek.
IOT Yaşamın Hangi Alanında ve Hangi Sektörlerde Kullanılacak?
- Ultrasonik sensor
- Sıvıların ölçülmesi sensor uygulaması
- Sıvılar arasındaki farkları tanıma sensorü
- Işık algılama sensoru
- Renk algılama sensorü
- Dokunarak algılama sensorü
- Kızılötesi algılama sensorü
- Sonar sensor uygulaması
- Lazer sensor uygulaması
Ultrasonik sensor
İnsan kulağının duyamayacağı ses dalgaları ile nesnelere dokunmadan aradaki mesafeyi ölçmede kullanılan bir sistemdir. Burada ilginç olan menzilin değişmesi durumunda da ölçüm yapabilecek teknolojik donanıma sahip olmasıdır.
Sıvıların ölçülmesi sensor uygulaması
Seviye sensorü adı verilen sıvıların ölçülmesi sensor uygulaması, sıvıların derinliğini, seviyelerini ölçebilmeyi sağlayan sistemdir. Bu ölçümlerde sıvının sabit veya hareketli olması ölçüm yapmayı engellememektedir. Ayrıca, sıvıya dokunmadan sensor aracılığı ile bu ölçüm gerçekleşmektedir.
Sıvılar arasındaki farkları tanıma sensorü
Sıvılar arasındaki farkların IOT sensor aracılığı ile tanımlanması ve ölçülme sistemidir. Bu ölçme farklı hareket, yoğunluk, hacim vs. gibi farklılıkları sensor yardımıyla ölçüp sıvıyı tanımlama işlemidir.
Işık Algılama Sensoru
Günümüzde en yaygın biçimde kullanılan yaklaşım sensorü olarak bilinen sistemdir. Algılanan ışığın yoğunluğu ile paralel olarak çalışan sensorlerdir.
Renk algılama sensorü
Renk algılama sensoru, renklerin arasındaki yoğunluk farklarının ölçümü sonucunda renklerin algılanmasıdır. Renklerin algılanması ile nesnelerin türlerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Dokunarak algılama sensorü
Nesnelerin, gerek dokunarak gerekse uzaktan algılayan bir sensor uygulamasıdır.
Kızılötesi algılama sensorü
Kızılötesi algıma sensorü, günümüzde en çok savunma sanayin de kullanılmaktadır. Kullanımı bununla sınırlı kalmayıp, hız ve güçlü güneş ışığı ölçümlerinde de kullanılmaktadır. Kızılötesi teknolojisi, geniş sektörel kullanım alanına sahiptir. Tarım ve sanayi, savunma ve bilimsel teknoloji alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sonar sensor uygulaması
Sonar sensor uygulaması, maliyeti en yüksek uygulamadır. Navigasyonlarda nesne algılamada kullanıldığı gibi, jeofizik mühendisliği uygulamalarında, su altı dalgıç uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Lazer sensor uygulaması
Lazer sensor uygulaması uzakta olan nesnelerin izlenmesinde, aradaki mesafenin ölçüm ve tespit edilmesinde kullanılan son derece hassas ve pahalı bir uygulamadır.
IOT Uygulamasının Geniş Çaplı Kullanım Alanları
- Sağlık
- Çevre ve şehircilik
- Güvenlik önlemleri
- Üretim sektörü
- Otomasyon uygulamaları
- E-ticaret reklam ve pazarlama
- Lojistik
- Hasta takip sistemi
- Maden ve metalürji
- Tarım ve hayvancılık
- Giysiler ve giyilebilir nesneler
- Akıllı araç teknoloji uygulamaları
- Radyasyon tespiti