Sağlık teknolojileri gelişimi insan hayatını yakından ilgilendiren teknolojik gelişmelerdir. Teknolojinin sağlıkta kullanımı ile olmaz denilen ameliyatlar yapılmaktadır. Teknolojinin en önemli ve son meyveleri ise robotlardır. Robotların sağlıkta teknolojik gelişmeler için kullanılması ise teknoloji ile sağlığı birleştiren en önemli gelişmelerdir.
Liverpool Üniversitesi araştırmacıları robotları sağlık araştırmaları üzerinde kullanmaya başladılar. Hemen yapay zeka ile bizi kontrol eden robotlar hayal etmeyin. Bu Robotların henüz çalışmaları için bile özel bir şekilde insanlar tarafından programlanmaları gerekiyor.
Araştırmacılar Bir laboratuvar asistanı robot geliştirdiklerini duyurdular. Bu robot asistan 22 saat boyunca programlandığı iş üzerinde rutin araştırmaları yapabilmektedir. Fakat kendi ne yapacağını henüz kendi belirleyememektedir. Ekipmanların bile yerleri önceden programlanmalıdır. Şu andaki faydası normalde zaman alan sıkıcı araştırmaları otomatikleştirerek Bir insandan 1000 kat daha hızlı yapabilmesidir.
Bu Yazıda Neler Var
Sağlık Teknolojileri Açısından Robotun Yararı Nedir?
Geleceğin sağlık teknolojileri arasında robotlar kesinlikle büyük bir rol oynayacaktır. Burası kesin. Fakat şu anda bu tasarlanan robotlar her ne kadar insandan 1000 kat daha hızlı çalışıyor olsa da bu belli bir iş alanında be düşünme gerektirmeyen bir şekilde olmaktadır. Bu yüzden robotların sağlık alanında teknolojik faydası bilim insanlarını boş yere zaman harcamadan kurtarmasıdır.
Bu araştırmada robot ışık ve sudan daha hızlı hidrojen elde etmek için hangi maddenin kullanılabileceğinin araştırmasını yaptı. Sekiz günde daha verimli reaksiyonu bulmak için 688 deney yaptı. Bu deneyin araştırmacıları hiçbir insanın bu deney için bu kadar zaman harcamayacağını dile getirdiler.
Sağlık Teknolojileri Maliyeti Daha Mı Uygun?
Sağlıkta teknoloji kullanımını tabi ki belli maliyetleri bulunmaktadır. Burada önemli olan insan gücü kullanıldığındaki maliyet ile karşılaştırılmasıdır. Burada da karşımıza söz konusu insanın sadece maaş olarak maliyeti değildir. Günümüze gelinceye kadar ona yapılan yatırımlar söz konusudur. Onun yerine robotların yapacağı bir işi robotların yapıp onun daha efektif işler peşinde koşmasının maliyeti iyi hesaplanmalıdır.
Bu robot özelinde konuşacak olursak araştırmacıların söylemlerine göre söz konusu robotun temel donanımı 150. 000 dolar maliyetindedir. Yazılımı için ise 3 yıl boyunca çalışılmıştır. Robot çalışma alanında kendi kedine dolaşabilmektedir. Bunun yanında karanlık ortamda çalışabilmektedir.
Söz konusu robot için insan ekipmanlarını kullanma kabiliyeti onun avantajlarındandır. Fakat Bir araştırmacıya göre her zaman robot kullanımı daha az maliyetli değildir.
Robotlar Yüzünden İnsanlar İşini Kaybeder Mi?
Sağlık teknolojileri geliştikçe bir başka korku da insanların işini kaybedeceği korkusudur. Bu korku kısmen doğru iken kısmen de yanlıştır. Bu robotu üreten araştırmacılara göre insanlar ilk başta bu konuda endişelenmişler. Fakat robotu gördükten sonra bu robotu kullanmayınca diğer insan araştırmacılar karşısında dezavantaj sahibi olurum diye düşünmektedirler.
Burada önemli olan teknolojiyi kullanmayı öğrenmektir. Teknoloji hayatın her alanında işlerimizi kolaylaştırmanın yanında bize hız katmaktadır. Fakat henüz biz olmadan yani analitik düşünme becerisinde biri onları yönetmeden tek başlarına iş yapamamaktadırlar. Bu yüzden sağlık alanında da teknolojiden korkmak yerine onu kullanmayı öğrenmek çalışanlara avantaj sağlayacaktır.
Geleceğin Sağlık Teknolojileri Başka Neler İçermektedir?
Sağlıkta yeni teknolojiler gün geçtikçe gelişmektedir. Yukarıda bahsedilen bir robot çalışandır aslında. Bunun yanında sağlıkta teknoloji kullanımı birçok alanda yapılmaktadır. Uyku apnesini önlemeye yönelik akıllı saat bunlardan biridir.
Bunun dışında genetik mühendislik sayesinde genetiği değiştirilmiş virüsler kullanılmaktadır. Diğer virüslerle savaş için tabiri caizse bizim askerlerimizi onların formunda üreterek onlarla savaşıyoruz. Sağlık teknolojileri bunu gibi birçok farklı alanda bizi şaşırtmaya devam edecek gibi durmaktadır.