1. Ana Sayfa
  2. Sağlıklı Yaşam

Süt Alerjisi mi? Laktoz İntoleransı mı? Bebeklerde Laktoz İntoleransı Nedir?

Süt Alerjisi mi? Laktoz İntoleransı mı? Bebeklerde Laktoz İntoleransı Nedir?
0

Bebeklerde laktoz intoleransı zaman zaman görülebilen bir durumdur. Laktoz intoleransı sütün içinde doğal olarak bulunan laktoz adı verilen süt şekerine, bağırsakların gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. Vücuda alınan laktoz, bağırsaklarda laktaz enzimi sayesinde parçalanarak glukoz ve galaktaz olan monomerlerine ayrılarak kana karışır. Ancak laktoz intoleransı olan bireylerin vücutlarında laktaz enzimi ya çok azdır ya da hiç bulunmamaktadır.

Laktozun en yoğun bulunduğu süt, anne sütüdür. Laktoz intoleransı ve süt alerjisi birbirine karıştırılmamalıdır. Laktoz intoleransı bir sindirim sistemi rahatsızlığı iken, süt alerjisi bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Laktoz intoleransı belirtileri, laktozlu gıdaların alımını izleyen 48 saat içinde ortaya çıkar. Bu sorun doğumdan itibaren herhangi bir zamanda veya yaşta karşınıza çıkabilir. Tanı için doktorunuz birtakım tetkikler isteyebilir, ayrıca laktoz diyetten çıkarıldığında semptomlar kayboluyorsa bu da önemli bir belirtidir.

  • Mide gazı ve geğirme (biriken gaz nedeni ile)
  • Mide guruldaması
  • Mide ağrısı, mide bulantısı ve kusma
  • İshal

Laktoz İntoleransı Tanısı Nasıl Konur?

Süt şekeri hassasiyetinin tanısı genelde muayenehane bulgular ile konur. Bunun için en kolay metot birkaç gün müddetle laktoz içeren besinlerden uzak durulmasıdır, yakınmaların kesilmesi laktoz intoleransını işaret eder. Daha sonra 2-3 bardak süt içilir. Şayet karın ağrısı ve yakınmalar ortaya çıkıyor ise laktoz hassasiyetiniz olabilir demektir. Şayet net bir tanı istenir ise kimi laboratuar incelemelerinin yapılması gerekebilir.

Laktoz müsamaha testi: Açlık kan şekeri ölçüldükten sonra laktoz içeren sıvı içilir ve daha sonra birkaç defa kan şekeri ölçümü yapılır. Şayet kan şekeri yükseliyorsa laktoz intoleransı yok demektir.

Soluk testi: Laktoz içeren bir sıvı içildikten sonra solukta hidrojen gazı ölçülür.

Biyopsi: Bağırsaktan biyopsi alınır.

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoz intoleransının kesin ve tek tedavi yöntemi laktozsuz diyettir. Tedavi şekli şikayetin şiddetine göre de değişebilir. Hafif yakınma olan kişilerde laktozsuz ürünlerin tüketimi azaltılırken, şiddetli yakınmalarda laktoz içeren tüm besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Besinlerin içerisinde laktaz enziminin katılması da şikayetleri bir nebze azaltacaktır.

Laktoz intoleransı olan kişiler piyasada bulunan laktozu alınmış ve ya içerisine laktaz enzimi konulmuş süt ve süt ürünlerini kullanabilir.

Gaz ve Şişkinlikten Kurtulmanın 11 Yolu

Hangi Gıdalarda Laktoz Var? Laktoz İçeren Besinler

Laktoz intoleransı olanların laktozdan zengin besinlerden uzak durması gereklidir. Fakat hassasiyetin derecesine göre az laktoz içeren bazı besinler yenebilir. Bu özel diyet laktoz intoleransı diyeti olarak adlandırılmaktadır.

En sık tüketilen laktoz kaynakları şunlardır:

  • Süt
  • Tereyağı
  • Margarin
  • Yoğurt
  • Peynir
  • Süttozu
  • Çikolata
  • Kaymak, krema

Ancak yoğurt diğerlerine göre daha farklı bir besindir. Mayalanma aşamasında laktozun bir kısmı parçalanır. Yoğurt, tarhana çorbası, yoğurt çorbası kişinin hassasiyetine göre tüketilebilir.

Yumuşak peynirlerde laktoz miktarı daha fazla iken peynir sertliği artıkça laktoz miktarı azalmaktadır. Yani laktoz intoleransı olan kişiler sert peynirleri tercih etmelidirler.

Bunlar haricinde bazı özel olarak üretilmiş laktozsuz ürünler de mevcuttur. Ancak laktozsuz diyetin kalsiyum, D vitamini ve riboflavin yönünden zengin yiyeceklerle mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kurutulmuş meyveler, et, yumurta ve kuru baklagiller bu yiyeceklere örnek olarak verilebilir.

Süt Alerjisi mi? Laktoz İntoleransı mı? Bebeklerde Laktoz İntoleransı Nedir? |Sağlıklı Yaşam
Bebeklerde Laktoz İntoleransı

Laktozsuz süt nedir?

Sütün içerisine eklenen bir miktar laktaz enzimi yardımıyla, sütte bulunan laktoz şekeri, sindirimi daha kolay olan glukoz ve galaktoza çevrilir. Laktozsuz sütler, normal üretilmiş bir sütte bulunması şart olan laktoz şekeri dışındaki tüm besin öğelerine sahiptir.

Laktoz İntoleransı Neden Olur?

Laktoz intoleransının neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bebeklerin anne ve babadan genetik olarak laktoz intoleransını alması mümkün olabilir. Bebekte laktoz intoleransı varsa, bebek anne sütündeki ve inek sütündeki şekeri sindiremez. Bundan dolayı laktoz intoleransı olan bebeklerin laktoz içermeyen özel mamalar ile beslenmesi gerekir.

Hangi mamayı kullanacağınızı belirlemek için doktorunuzdan yardım almalısınız. Eğer bebeğinizde ishal problemi mevcutsa laktoz intoleransı kaynaklı olabilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar da laktoz sindirimini geçici olarak bozabilirler.

Bebeklerde Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı olan bebeğinize süt ve süt ürünleri benzeri şeyler vermemelisiniz. Ama yağ, ekmek, kurabiye gibi ürünlerin içerisinde de süt ve süt ürünleri bulunduğu için bebeğinize vereceğiniz paketli yiyeceklerin kesinlikle içeriklerini okumalısınız.

Laktoz intoleransı olan çoğu insan yoğurt gibi daha az laktoz içeren yiyecekleri rahatça yiyebilmektedir. Fakat bebeğinizin aşırı laktoz hassasiyeti varsa o zaman süt ürünlerinin tamamından kaçınmanız daha doğru olacaktır. Eğer aşırı hassasiyet göstermiyorsa laktoz miktarı az olan besinleri diğer besinlerle beraber az oranda yedirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap