1. Ana Sayfa
  2. Sağlıklı Yaşam
Trendlerdeki Yazı

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Nedir? (2021’in En İyi Yumurtlama Günü Hesaplama Aracı)

Hamile kalmak için en uygun günler hangileri merak ediyor musunuz? Yazımız da yer alan yumurtlama dönemi hesaplama aracı kullanarak bu işlemi çok kolay yapmanızda mümkün!

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Nedir? (2021’in En İyi Yumurtlama Günü Hesaplama Aracı)
0

Yumurtlama dönemi hesaplama hakkında bilgi sahibi olmak için adet dönemi ve bu dönemde meydana gelen değişikliklere hâkim olmak gerekir. Adet dönemi dediğimiz döngü nedir? Ne kadar sürede tamamlanır? Yumurtlama dönemi, bu döngünün neresindedir?

Bu Yazıda Neler Var

Adet Döngüsü Nedir?

Erginlik çağına gelmiş her kadında, ortalama 28 günde bir tekrar eden, üreme amacıyla vücudun yumurta ürettiği sürece adet döngüsü denir. Her kadının adet döngüsü kendine özeldir. Adet döngüleri farklı zamanlarda başlayıp, farklı aralıklarla devam edebilir. Bu tamamen doğaldır. Endişelenmeyi gerektirecek herhangi bir durum yoktur.

Daha detaylı açıklamak gerekirse, 21 ve 35 günler arasında gerçekleşen adet döngüleri normal kabul edilir. Ancak 20 günden az aralıklarla, ya da 36 günden fazla aralıklarla adet döngünüz gerçekleşiyorsa bir jinekoloğa danışmanız tavsiye edilir.

Adet kanaması ise ortalama olarak 4 gün sürer. 1 ile 7 gün arası da normal kabul edilir. Genellikle 20 mililitre 80 mililitre arasında kan kaybı yaşanır. Bu süre zarfında bol sıvı tüketilmesi önemlidir.

Yumurtlama Dönemi Nedir? Yumurtlama Dönemi Hesaplama Sırasında Neler Yapılır?

Adet döneminde ve döngüsünde meydana gelen olayları bilmek yumurtlama dönemi hesaplama konusunda bir fikir verir. Böylece hamile kalmanın hangi aralıklarla mümkün olacağı hesaplanabilir.

Adet döngüsü diğer bir adıyla siklus sırasında meydana gelen olaylar şöyledir:

Son Adet Başlangıç Tarihi

Adet Düzeni (Genelde 28 gün)

  • Beyin, belli hormonları salgılayarak yumurtalıkları uyarır. Yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurtalık serbest bırakılır.
  • Rahim iç tabakası olası bir gebeliğe hazırlanır.
  • Döllenme gerçekleşmez ise yumurta hücresinin ömrü biter.
  • Gebelik için hazırlanan rahim iç tabakası, gebelik gerçekleşmediği için döllenmemiş yumurtayı dışarı atar. Bu da adet kanaması ile olur.
  • Adet kanamasının temek sebebi, olası bir gebeliğe doğru zemini hazırlamak ve gebeliğin gelişebileceği taze bir rahim iç tabakası oluşturmaktır.
  • Adet kanaması ile birlikte yeni bir adet döngüsü başlar.

Yumurtlama dönemi hesaplama yapılırken, tüm bu döngü göz önünde bulundurulmalıdır. Adet kanaması bitiminden sonra tekrar yumurtlama meydana gelir. Adet kanamasından sonraki hangi günler en doğurgan dönemler olduğu belli yöntemlerle belirlenebilir.

Hamilelik düşünen bir kadının en doğurgan olduğu dönemleri bilmesi hamileliği planlaması konusunda destekleyici olacaktır. Yumurtlama dönemi hesaplama yapılırken uygulanabilecek birkaç temel ve güvenilir yöntem mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir.

a)     Takvim Yöntemi

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Nedir? (2021'in En İyi Yumurtlama Günü Hesaplama Aracı) |Sağlıklı Yaşam

Yumurtlama dönemi hesaplama takvimi kadınlar arasında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Peki nedir bu takvim?

Hamile kalmak isteyen bir kadının, en doğurgan olduğu zaman hakkında bilgi edinebilmesi biraz zaman alan bir süreçtir. Doğru bilgiye ulaşabilmesi için en az 6 ay, adet döngüsünün detaylarını bir takvime kaydetmesi gerekir.

Hamile kalmak istiyor ve yumurtlama dönemi hesaplama takvimi oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Takvim oluşturmanın bir süreç olduğunu bilerek başlayın.
  • Bir takvim edinin.
  • Adet dönemlerinizin 1. Günlerini işaretleyin.
  • Adet kanamanızın kaç gün sürdüğünü mutlaka not alın. (Renkli kalemler kullanarak bu süreci keyifli hale getirebilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanıp emojiler, ikonlar da çizebilirsiniz.)
  • Her adet döngüsü birbirinden farklı uzunluklarda olabilir. Bu sebepten her döngüyü takviminizde ayrıntılı bir şekilde not almanız tavsiye edilir. Böylece yumurtlama dönemi hesaplama sırasında daha güvenilir bilgiye sahip olabilirsiniz.
thumbnail
Biliyor musunuz?
Meryem Ana Otu Doğumu Kolaylaştırır mı(12 Soruda Fatma Ana Eli Otu)

6 ay ile 1 yıl arasında yumurtlama dönemi hesaplama takvimi oluşturdunuz. Peki en doğurgan olduğunuz günleri nasıl hesaplayacaksınız? Bunun için basit birkaç matematik işlemi yapmanız gerekecek. Size destek olması için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak takviminizde kayıt ettiğiniz en kısa döngünüzü bulun.
  • Toplamda kaç gün olduğunu sayın.
  • Bu sayıdan 18 çıkartın.
  • Elde ettiğiniz sayıyı, bir sonraki adet döneminizin 1. Gününe ekleyin.
  • Elde ettiğiniz günü işaretleyin. İşaretlediğiniz gün, doğurgan olduğunuz ilk gündür.
  • İkinci olarak takviminizde kayıt ettiğiniz en uzun döngünüzü bulun.
  • Toplamda kaç gün olduğunu sayın.
  • Bu sayıdan 11 çıkartın.
  • Elde ettiğiniz sayıyı, yine, bir sonraki adet döneminizin 1. Gününe ekleyin.
  • Elde ettiğiniz günü işaretleyin. İşaretlediğiniz gün, doğurgan olduğunuz son gündür.

Kulağa biraz karmaşık gelebilir. Yumurtlama dönemi hesaplama konusunu bir de örnekle ifade etmek gerekirse;

  • En kısa adet döngünüzün 21 gün olduğunu düşünün.
  • İlk olarak ilk doğurgan olduğunuz günü bulmanız gerekir. 21-18=3
  • Bir sonraki adet döneminizin 1+3=4. Günü ilk doğurgan olduğunuz gündür.
  • En uzun adet döngünüz ise 30 gün olsun.
  • Son doğurgan olduğunuz günü bulmak için ise, 30-11=19 hesaplamasını yapmalısınız.
  • Bir sonraki adet döneminizin 1+19=20. Günü son doğurgan olduğunuz gündür.
  • Yani bir sonraki adet döneminizde 4. Ve 20. Günler arasını hamile kalma şansınızın en yüksek olduğu süre zarfıdır.

Yumurtlama dönemi hesaplama takvimi göz önünde bulundurmanız gereken bir şey daha vardır. Eğer adet dönemlerinizin uzunluğu benzerlik göstermiyorsa, her ay farklı döngünüz varsa diğer Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemlerinin de denenmesi tavsiye edilir.

b)     Yumurtlama Yöntemi ya da Servikal Mukus Yöntemi

Yumurtlama dönemi hesaplama testi de denilebilecek yöntemlerinden biri de yumurtlama yöntemidir. Bu yöntem aynı zamanda Servikal mukus yöntemi olarak da adlandırılabilir. Çok basit bir yönergeye dayanır. Bu yöntemi uygulamak istiyorsanız tek yapmanız gereken rahim ağzındaki akıntının günden güne değişikliğini takip etmektir. 

Adet döngünüz sırasında salgılanan hormonlar, rahim ağzı bölgenizdeki akıntının türünü ve miktarını kontrol eder. Bu nedenle yumurtlamadan önce ve yumurtlama sırasında rahim ağzı bölgenizdeki akıntıda farklılıklar gözlemlersiniz.

3 temel akıntı türü vardır:

  • Kuru: Adet döneminden hemen sonraki birkaç gün hiç akıntı gözlemlenmez. Buna kuru günler denir.
  • Yapışkan: Yumurtlama döneminin yaklaşması ile birlikte vajinal bölgede mukus miktarında artış yaşanır. Bu mukus, vajinal açıklıkla görülebilir haldedir. Akıntı olarak da adlandırılan mukus, açık sarı ya da beyaz tonlarda olabilir. Oldukça bulanık ve yapışkan formdadır.
  • Kaygan: Yumurta oluşumundan hemen önce ise vajinal açıklıkta gözlemlenen mukus miktarı gözle görülür miktarda artar. Yapısı oldukça kaygan ve berrak renktedir. Eğer mukusunuz bu şekilde ise, adet döngünüzde en doğurgan olduğunuz zamandasınızdır.

Yumurtlama dönemi hesaplama yöntemlerinden biri olan Servikal mukus yöntemi uygulanırken kendinizi çok dikkatli gözlemlemeniz gerekir. Bazı kadınlarda daha az güvenilir sonuçlar verebildiğine vurgu yapılmalıdır.

Eğer cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon sahibi iseniz, ya da serviks üzerinde bir operasyon geçirdiyseniz yumurtlama dönemi hesaplama konusunda diğer yöntemleri de denemeniz önerilir.

c)     Bazal Vücut Sıcaklığı Yönetimi

yumurtlama dönemi hesaplama
yumurtlama dönemi hesaplama

Bu yumurtlama dönemi hesaplama yöntemi uygulanırken temelde vücut sıcaklığı dikkate alınır. Bazal vücut sıcaklığı, sabah uyandığınızdaki vücut sıcaklığınızdır. Eğer yumurtlama döneminde iseniz, bazal vücut sıcaklığınızda hafif bir artış gözlemlersiniz.

Bu yöntemi kullanarak da yumurtlama dönemi hesaplama takvimi oluşturmak mümkündür. Her sabah kalktığınızda bazal vücut sıcaklığınızı ölçer ve kaydederseniz, birkaç içinde elinizde yeterince veri olacaktır. Böylece en doğurgan olduğunuz günleri tahmin etme şansınız artacaktır.

Bazal vücut sıcaklığınızın en üst noktaya ulaşmasının 2- 3 gün öncesinden başlayarak doğurgan olduğunuz söylenebilir. Bu süre yumurtlamanın gerçekleştiği andan 12 ila 24 saat sonrasına kadar devam eder. Hamile kalma olasılığının en fazla olduğu zamanlar bu anlardır. Bu 3 gün içinde yumurta döllenmek için oldukça uygundur.

Bu yumurtlama dönemi hesaplama yöntemi kullanılırken bazal vücut sıcaklığınızı her gün aynı saatlerde ölçmeniz önemlidir. Böylece daha güvenilir veriler elde edersiniz. Alkol veya sigara kullanımı, yetersiz uyku, konuşmak gibi faaliyetler bazal vücut sıcaklığınızı etkileyebilir. Bu nedenle bu etkenlerden uzak durmanız tavsiye edilir.

d)     Servikal Pozisyon Yöntemi

Bir diğer yumurtlama dönemi hesaplama yöntemi de servikal pozisyon yöntemidir. Bu yönteme aynı zamanda rahim ağzını elle muayene yöntemi de denir. Hamile kalmak isteyen kadın, kendini elle muayene ederek rahim ağzındaki değişiklikleri gözlemleyebilir. Bu değişikliklere servikal mukus salınımı sebep olur.

Kendinizi elle muayene ederken aşağıdaki durumları gözlemleyebilirsiniz.

  • Doğurgan olmadığınız dönemlerde, serviksinizin dış ağzı kapalıdır. Yani biraz daha sert olduğunu hissedebilir, serviksinize kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Yumurtlama dönemi yaklaşırken östrojen hormonu salınımı artar. Bu da serviksinizi bir miktar yumuşatır. Serviksiniz yukarı çekilir ve dış ağzı da açılır.
  • Doğurganlık döneminizin en yüksek olduğu dönemde ise serviksinizde gözle görülür bir yumuşama olur.

En İyi Yumurtlama Hesaplama Uygulaması Hangisidir?

Tüm bu yöntemlerin dışında kullanabileceğiniz pek çok yumurtlama dönemi hesaplama uygulaması vardır. Teknolojinin gelişmesi ile en doğurgan olduğunuz günlerin farkında olmak biraz daha kolaylaşmış olabilir. Bu uygulamalardan birini denemek isterseniz, AppStore ya da GooglePlay’i kullanabilirsiniz.

Son İki Adet Tarihine Göre Yumurtlama Hesaplama Yapmak Mümkün Müdür?

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Nedir? (2021'in En İyi Yumurtlama Günü Hesaplama Aracı)
Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama dönemi hesaplama konusunda pek çok husus merak konusu olabilir. Bunlardan biri de kısa süreli adet döngülerini göz önünde bulundurarak yumurtlama hesaplamanın mümkün olup olmayacağıdır.

Aslına bakarsanız, hamile kalma ihtimalinizin arttığı günleri hesaplamanız mümkündür. Ancak daha güvenilir veri elde etmek için uzun süreli takip şarttır. Ayrıca matematik hesaplamalarla uğraşmak istemiyorsanız, internette pek çok sitede bu hesaplamayı sizin için yapabilecek siteler bulabilirsiniz.

Doktor Nevra Yumurtlama Hesaplama

Doktor Nevra, gebelik konusunda uzmanlaşmış doktorlardan biridir. Gebelik öncesi ve sonrası hakkında detaylı bilgi sahibi olabileceğiniz bir internet sitesi vardır. Bu internet sitesinde, yumurtlama dönemi hesaplama uygulaması da mevcuttur.

Siz de, en doğurgan olduğunuz günleri hesaplayabilmek için http://doktornevra.com/otomatik_hesaplayicilar.asp sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Erkek Bebek İçin Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Erkek bebek için yumurtlama dönemi hesaplama yapılırken shettless yöntemi uygulanabilir. Bu yöntem oluşturulurken erkek ve dişi spermlerin hayatta kalma süreleri ve hareketleri göz önünde bulundurulmuştur. Erkek çocuk istiyorsanız, cinsel ilişkiye girmek için en uygun zaman yumurtlamadan 12 saat öncesidir. Kız bebek isteyenler ise yumurtlamadan birkaç gün önce cinsel ilişkiye girebilir.

Ayrıca eczanelerde satılan yumurtlama dönemi hesaplama testi de işinize yarayabilir. Bu testler ovülasyon kitleri olarak satılır.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Konusunda Merak Edilenler

Yumurtlama dönemi hesaplama takvimi
Hamile kalmak için en uygun günler

Hamile kalmak için en uygun günler hangileri merak ediyor musunuz? Yumurtlama dönemi hesaplama hakkında hazırladığımız bu içerik sayesinde yumurtlama günleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Hatta yazımızın içerisinde yer alan yumurtlama dönemi hesaplama aracı kullanarak bu işlemi çok kolay yapmanızda mümkün. Peki, Yumurtlama günü hakkında merak edilen sorular neler hemen bakalım.

Adet bitiminden sonra yumurtlama ne zaman olur?

Düzenli olarak her 28 günde bir adet döngüsünü tamamlayan bir kadın, adet kanamasının ardından geçen 14. Günde yumurtlaması gerçekleşir.

En çok ne zaman hamile kalınır?

28 günde bir adet döngüsü tamamlanan bir kadının hamile kalması için en uygun zaman adet kanamasını takip eden 12. ila 18. Günler arasıdır.

Yumurtlama günü dışında hamile kalan var mı?

Aslına bakarsanız, yumurtlama günü hamile kalmanın muhtemel olduğu tek gün değildir. Yumurtlama dönemi olarak düşünmeli ve bu dönemin 5-6 gün sürdüğünü bilmelisiniz. Yumurtlama dönemi dışında ise hamile kalma olasılığı neredeyse 0’a düşer.

28 günde bir adet olan kadının yumurtlama günü ne zamandır?

28 günde bir adet döngüsünü tamamlayan kadının yumurtlama günü adet kanamasını takip eden 14. Gündür.

Adet bittikten 3 gün sonra hamile kalınır mı?

Eğer hamile kalmak istiyorsanız, adet kanamanız bittikten 5 gün sonra cinsel ilişkiye girmeniz tavsiye edilir. Bu dönem yumurtlama döneminizin başlangıcıdır ve bir hafta kadar sürer.

Adetten hemen sonra yumurtlama olur mu?

Hayır, olmaz. Adet kanamanızın ilk gününden başlayarak 14 gün saymanız durumunda yumurtma gününüzü bulursunuz. Ancak yumurtlama dönemi adet döngünüzün 12. ila 18. Günleri arasındadır. Bu dönem yumurtanızın döllenmesi için en uygun dönemdir.

En çok hangi ayda erkek bebek olur?

Eylülde! Eğer erkek bebek sahibi olma olasılığınızı artırmak istiyorsanız, hem eylülde hem de yumurtlama gününüzden 1 gün önce cinsel ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz.

Ne zaman kadın hamile kalmaz?

Her 28 günde bir adet döngüsünü tamamlayan bir kadının adet kanamasını takip eden 12. Ve 18. Günler arası doğurganlığın yüksek olduğu dönemlerdir. Bunlar dışındaki günlerde hamile kalma olasılığı düşüktür.

Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için ne yapmalı?

Hamilelik olasılığını artırmak için cinsel ilişki sonrasında bir süre uzanmak idealdir. Hatta meni kaçağını azaltmak için birkaç dakika birleşmenin devam etmesi tavsiye edilir.

Adet gününe 2 gün kala hamile kalınır mı?

Bu süre yumurtlama dönemi dışında kalmaktadır. Ancak bu durumda bile spermin 72 saat yaşadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Akıntıdan kaç gün sonra yumurta çatlar?

Vajinal açıklıkta akıntı gözlemlemeniz yumurtlama döneminizin yaklaştığına işaret eder. Eğer akıntınız berrak ve kaygansa en doğurgan zamanda olduğunuz anlamına gelir.

Yumurtlamadan 5 gün önce hamile kalınır mı?

Evet, bu oldukça yüksek bir olasılıktır. Yumurtlamadan 5 gün önce cinsel ilişki yaşanması hamilelikle sonuçlanabilir.

Yumurtlama dönemi nasıl anlaşılır?

Bunu anlamanın 4 temel yöntemi vardır: takvim yöntemi, servikal mukus yöntemi, bazal vücut sıcaklığı yöntemi, servikal pozisyon yöntemi

Yumurtlama dönemi akıntı ne kadar sürer?

Yumurtlama dönemindeki akıntılı dönem adet döngünüzün 4 de 2 sini oluşturur. Döngünüz; kuru, yapışık, kaygan, kuru günler şeklinde birbirini izler.

Adetin başladığı gün sayılır mı?

Evet, adet kanamanızın 1. Günü, adet döngünüzün de 1. Günüdür.

Regl biter bitmez hamile kalınır mı?

Henüz yumurtlama dönemi olmadığı için hamilelik şansı düşüktür.

Hamile kalmak için kac kere ilişkiye girmek lazim?

Aslında bunun bir sayısı olduğunu söylemek mümkün değildir. Yumurtlama dönemlerinde sperm sayısının da azalmamasına dikkat edilerek cinsel ilişkiye girilebilir.

Hamile kalmak için adetin kaçıncı günü?

Adet kanamanızı takip eden 12. İla 18. Günler arasındaki dönem hamile kalma şansınızın yüksek olduğu zamanlardır.

Adetin son günü cinsel ilişkiye girilir mi?

Eğer adetin son günü cinsel ilişkiye girilir mi diye merak ediyorsanız, cevap evet olacaktır.

Erkek bebek olması için adetin kaçıncı günü?

Erkek bebek sahibi olmak istiyorsanız, adet kanamanızı takip eden ilk 5 gün içerisinde cinsel ilişkiye girmeye dikkat edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap