Zoysia çimi hakkında merak edilen bazı konular vardır. Yazımızda önceliğimiz sizi bilgilendirmek olacaktır. Dünyamız ısınmaya başladı ve kuraklığa dayanıklı fideler ön planda olmaya başladı. Zoysia çim de kuraklığa dayanıklı bir çimdir. Zoysia çim sayesinde artık çim yetiştirmek daha yaygın olacaktır. Zoysia çim Türkiye’nin dört bir yanında yetişebilir.
Bu sayede çim yetiştirmek oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Bu çim namı değer “Mucize Çim“ olarak da bilinir. Kuraklığa karşı dayanıklılığı ile her yerde yetişebilmektedir. Bu nedenle de ismini hak eden bir çimdir. Sürdürülebilir bir kimliği vardır. Bu kimlik ile oldukça yaygın ve kolay kullanım sağlar.
Bu Yazıda Neler Var
Zoysia Çim Hakkındaki Önemli Bilgiler
Sıcak vakitlerde çim yetiştirmek çok zorlayıcıdır. Ama Zoysia çimi sayesinde en sıcak zamanlarda bile bu zorluk yaşanmaz. Hem bakımı kolay hem de her toprak türüne uyumlu bir çimdir. Çim yetiştirme kolaylığı için çokça yola başvurulmuştur. Ama Zoysia çimindeki kullanım sağlanamamıştır. O yüzden bu çim oldukça tercih edilir.
Zoysia, yabani otların arasında da barınır ve zamanla, yabani otları uzaklaştırır. Koyu yeşil bir rengi vardır. Hem bakımı kolay hem de kullanışlı bu çim, çok güzel bir görünüm de oluşturur. Çim yetiştirme zorluklarından kurtulmak için Akdeniz Karışımı kullanılmıştır.
Akdeniz karışımı kullanılsa bile dilenen görüntü elde edilemedi. Hem de her koşula dayanıklı çim elde etmek oldukça zorlayıcıydı. Ama Zoysia çim sayesinde istekler yerine getirildi. Zoysia, gölge alanlarda da dayanıklılığını konuşturur.
Zoysia Çim Yorumları

Zoysia çimi bakımı kolay ve her iklimde yetişmeye elverişlidir. Peki ya Zoysia çimi yorumları nasıldır? Kullanıcılar çimin Mucizevi olduğunu kullanarak test ettiklerini dile getiriyorlar. Çimi ektiğinizde ve alanınızı oluşturduğunda, alanınızı terk etmesi zorlayıcıymış. Oldukça doğal bir görüntü oluşturarak halı görüntüsü haline geliyormuş. Genelde eski çim ekimlerinde yabani otlar ile karşılaşılıyormuş.
Ama Zoysianın sık oluşumu, yabancı otların çıkmasına izin vermiyormuş. Çimler ilk yıllarda yabani otlara izin vermeseler bile, ileri ki senelerde illaki yabancı otlar çıkar. Ama Zoysia sayesinde bu sorunda ortadan kalkmış. Artık uzun vadeli yabani otlardan kurtulmuşlar. Homojen görüntü oluşmuş. Tek çeşit bir görüntü yakalamak çimlerde neredeyse imkânsızdı. Ama Zoysia çim denenince bu görüntünün imkânsızlıkları yıkılmış oldu.
Zoysia Çim Bakımı
Zoysia çimi sulaması da kolaydır. Diğer çimler gibi çok su istemez ve bakanı da zorlamaz. Bakımı kolay derken gerçekçiydik. Haftada iki veya üç gün su ister. Özellikle Antalya gibi sıcak şehirlerde de sulama gününün bu şekilde olması çok ideal. Zoysia çim kullanıcıların her türlü tercihi olmuş durumdadır. Çimlerde kimyasal ilaçlar kullanılabiliyor. Sadece çimlerde değil bitkilerin neredeyse çoğu ilaç gereksinimi duymaktadır.
Bu ilaçlar böceklenmeye karşı koruma içindir. Ama Zoysiada kimyasal ilaç ihtiyacı yoktur. Kullanıcıların da yorumları ilaç kullanmadıkları yönündedir. Kullanıcı yorumunu yapan kişi Antalya’da hiçbir hastalıkla karşı karşıya kalınmadığını da dile getiriyor. Yurt dışından gelen yorumlara göre çim hastalıklar ile karşılaşıyormuş. Ama Antalya’da ki kullanıcı böyle bir sorunla hiç karşılaşmamış.
Zoysia çimi böceklenmediği için ilaç ihtiyacı duymuyor. Bu şekilde çimlerin doğallığı da korunmuş olur. Kimyasal hiçbir maddenin değmediği çim gayet hoş ve homojen bir görüntü oluşturur. Çimler soğuk havaya dayanıklılığı ile de bilinir. Sıcak iklim türü olarak soğuğa dayanıklı bir biçimde olması da avantajlı yönlerinden birisidir.
Geçiş bölgesi şeklinde olan her yerde yetiştirilir ve barınır. En büyük avantajlarından biri de ülkemizin neredeyse her yerinde barınabilecek olmasıdır. Sıcak iklim çimleri arasındaki en dayanıklı çimlerden birisidir. Çimler hem sıcak iklim hem de soğuk iklim şeklinde gruplandırılır. Zoysia sıcak iklim çimi olarak soğuğa karşı dayanıklılığı ile rakip tanımıyor.
Zoysia Çimi Hangi İklime Uygun?
Beş derecenin altına düşen havalarda çim, sararıyor. Beş dereceye gelene kadar sararma yapmıyor ve renginin canlılığını koruyor. Bahar aylarında asıl rengini direkt olarak alıyor ve doğal bir görünüm kazanıyor. Kullanıcılardan birisi Antalya’da yetiştirdiği Zoysia çimi için 10 aya kadar yeşilliğini koruduğunu dile getiriyor.
10 ay yeterli gelmeyen kişilerin küçük teknikler ile tüm sene boyunca çimlerin yeşilliğini koruyabileceğini de dile getiriyor. Zoysia çiminin üzerine kışlık çim ekilerek tüm sene boyunca yeşilliğinin korunabileceğini söylüyor. Bu tavsiyelere uyarak çimin avantajlarına tanıklık edebilirsiniz.
Zoysia Çim Ekimi

Zoysia çim kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Koyu yeşil bir rengi vardır. Bakımı diğer çim çeşitlerine göre daha kolaydır ve bakan kişiye zorluk oluşturmaz. Böceklenme riski oldukça düşük olan bir çim türü olarak, kimyasal ilaçlara gerek duymaz. Çim hastalıklarına karşı da dayanıklı bir yapısı vardır. Oluştuğu alanlarda yabani otların girişine izin vermez.
Yabani ot girişine izin vermediği için, yetiştirene ayrıyeten masraf çıkartmaz. Çimin gübre gereksinimi azdır. Gübre için de masraf listesinde az masraf çıkar. Zoysia çimi, kış uyku ihtiyacı geç gerçekleşir. Kış uykusu yani dormant anlamına gelmektedir. Gölge alanlarda da dayanıklılığı yüksektir. Işıklı alan isteği günde 2, 3 saat civarı yeterli olacaktır.
Aslında çimin en büyük özelliği size zorluk çıkarmaması ve neredeyse her koşula uyumlu olmasıdır. Zoysia çim sayesinde az masraf çıkarmış olursunuz. Hem az sulanması hem az gübre isteği, hem de ilaç masrafının olmaması az masraf çıkmasını sağlar. Yetiştireceğiniz çimin tasarruflu olmasını istiyorsanız ve bakımında da zorluk yaşamamak istemiyorsanız kesinlikle Zoysia’yı tercih etmelisiniz.
Zoysia çimi tercihi etmeniz sizin hem cebinize hem de bahçenize faydalı olacaktır. Farklı şehirlerde çıkması ve yetiştirilmesi de fayda sağlar. Zoysia diğer çim türlerine göre daha az masraflı ve daha kolay bakımlıdır.
Bu yüzden tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Mucize çim lakabı da tüm bu sebepler nedeni ile verilmiştir. Çim hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabınız yazımızda bulabilirsiniz.
Zoysia Çim Tohumu Satın Al
Zoysa çim alana uygulanırken, fideler halinde uygulama ihtiyacı duyar. Fide ile uygulama yapılacağı için nakliye zorluğu da diğer çim nakliyelerine göre daha sorunsuzdur. Hazır kalıplar olarak üretime dâhil edilir. Rulo çim çeşidinin nakliye masrafı daha fazla olur. Ama Zoysia çim nakliye sırasında da size daha az masraf çıkarır. Yani her taraftan size tasarruflu bir şekilde gelir.
Zoysia çimi, uygulama yapılırken farklı kolaylıklar da sunar. Ekeceğiniz alana yeni toprak eklemesi yapılmasına gerek duyulmaz. Bozuk eski çimlerin içlerine fideler dikilebilmektedir. Yani sizlere toprak masrafı ve zahmeti de vermez. Yeni ekim oluşacak alanlarda, önceden bir belirlemeler yapılmalıdır. İster bozuk çim üzerine isterse de yeni alan üzerine dikilsin.
Her türlü, çimin alana yayılma süreleri benzerlik gösterir. Eski çimlerin bulunmadığı ve yeni dikilecek alanlarda çimlerin yayılma süreleri 3 ay kadardır. Bozuk çimlerin bulunduğu alanlarda ise bu süre 2 ay civarındadır. Bu bahsettiğimiz süreler geçtikten sonra istenilen homojen görüşüm tamamlanır. Çimin yayılma süreleri fazla uzun geldiyse ekstra takviyeler ile hızlandırılabilir.
Zoysia çimi yayılım süresini hızlandırmak için, sulama işlemleri düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Sulama dışında çimlerin gübre ihtiyaçları da düzenli bir şekilde takibe alınmalıdır. Ancak bu şekilde süre hızlanabilir ve çimlerin yayılması çabuk olur. Çimleri dikerken toprakta delikler açılır ve fideler açılan yerlere yerleştirilirler. Dikim aşamasında plugger uygulaması kullanılabilir.
Zoysia Çimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Zoysia çimi mucizevi ismin alarak araştıranların dikkatini daha çok çekmiştir. Uzun ve detaylı cevaplar dışında kısa ve öz cevaplar arayanlar için sorularınızı yanıtlayacağız.
Zoysia Çimi Ne Zaman Ekilir?
Zoysia çim ekimi başlangıcı için sıcak havalar tercih edilir. Mart ve Nisan aylarında ekimlere başlayabilirsiniz. Çim kış uykusuna geçmeden de dikim yapılabilir. Ancak bu dikim için çimlerin üzerlerine kış çimi ekilmelidir. Böylece yaz aylarında ekilen şartlar sonucu ile aynı sonuç elde edilir.
Zoysia Çimi Nedir?
Zoysia çimi, “Mucize Çim“ olarak adlandırılır. Sıcak iklim çimidir ama aynı zamanda soğuk havalara da dayanıklıdır. Bakımı ve az masrafı ile oldukça kullanışlı bir türdür. Ülkemizin dört bir yanında yetişebilmektedir.
Çim Çeşitleri Nelerdir?
Çim çeşitleri; İran Çimi, İtalyan Çimi ve Delice olarak sınıflandırılır. Zoysia Çimi de bir çim çeşididir.
Bermuda Çimi Nasıl Ekilir?
Bermuda çim ekim ayları; Mart ve Mayıs, Eylül ve Kasım arasıdır. Çok kuru ve sıcak dönemlerde ekme işlemi yapmamaya çalışın. Tırmık yardımı ile bermuda tohumlarını toprak üzerinde yayın. Bu yayılmanın homojen olması önemlidir.
Zoysia Nasıl Dikilir?
Zoysia çim fidesi fiyatı oldukça ekonomik olduğu kadar dikimi yapmak da oldukça kolaydır. Çimler fide şeklinde torağa dikilir. Eğer alanınızda bozuk çimler bulunuyorsa, toprak ekimine gerek yoktur. Bozuk çimler üzerini direkt olarak Zoysia dikilebilir. Dikeceğiniz alan yeni ve işlem görmemişse toprakta delikler açılır. Açılan deliklerin içine olacak şekilde fideler dikilir.
Çim Ekimi Nasıl Yapılır?
Ekime başlanmadan önce ekilecek alan hazırlanır. Alanın toprak ihtiyacı varsa toprak eklenir. Çim tohumları ister elle isterse de makine yardımı ile ekilir. Tohumların toprağa homojen bir şekilde ekilmesi önemlidir.
Zoysia Çimi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Zoysia çimi, dikimi için iki alternatif bulunur. Biri, bozuk çim bulunan alana yapılan dikimdir. Diğeri ise yeni ve temiz alana yapılacak dikimdir. Bozuk çim üzerine yapılan dikimin yayılma süresi 2 aydır. Yeni alanın üzerine yapılan dikim ise 3 ayda yayılmaktadır. Bu yayılma sürelerini hızlandırmak için Zoysia üzerine kış çimi ekilmelidir. Böylece belirlenen zaman dilimi oldukça hızlandırılır.
Kurumuş Çim Nasıl Canlanır?
Alınan tedbirlerin doğru ve düzenli olması şartı ile kuruyan çimler tekrardan canlanır. Alandaki toprağa tırmık yardımı ile hava aldırma işlemi yapılmalıdır. Kuruma ve sararma nedeni tespit edilmelidir. Bu neden çoğu zaman yanlış sulamadan oluşur. Eğer fazla veya az sulanıyorsa, öncelikle bu sulama düzeni oturtulmalıdır.
Çim Çok Sulanırsa Ne Olur?
Kimi zaman yanlış sulama taktikleri yüzünden aşırı sulama yapılabiliyor. Torağın fazla sulanması durumunda, balçıklaşma oluşur. Bu oluşan durum eğer sıcak havalarda bir iki gün devam ederse kökler boğulur. Nefes alamayan çimler ölebilir. Kış aylarında fazla sulama durumu bir iki hafta devam ederse çimler hastalanabilir.
Zoysia Çimi Diğer Çimlere Göre Avantajları Nelerdir?
Zoysia çim fidesi fiyatı ekonomiktir ve diğer çimlere göre daha az masraf ister. Haftada iki veya üç sulama ihtiyacı duyar. Bu yüzden sulama işindeki masrafınız az giderli olur. Diğer çimlere göre daha az gübre ihtiyacı duyar. Antalya gibi bir yerde 10 ay yeşilliğini korur. Tüm sene boyunca yeşil kalmasını sağlamak da mümkündür. Çimlerin üzerine kış çimi ekilerek tüm sene boyunca kalıcılığı oluşur.